100 JAAR DE STIJL

Rood, blauw en geel! Dat zijn de kleuren die meteen bij je op komen als je aan Mondriaan, Rietveld en De Stijl denkt. In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. De kunstenaars die zich aansloten bij De Stijl zochten naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moest moderniseren. Om het honderdjarig bestaan te vieren, vinden in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Natuurlijk kan Rozet niet achterblijven!

Kunstenaars laten zich nu nog steeds inspireren door de uitgangspunten van De Stijl. Daarom presenteert Rozet vanaf 9 februari werk van hedendaagse Gelderse en Arnhemse kunstenaars die in dit gedachtegoed werken. Ook zijn er oude bouwtekeningen en replica’s van Rietveld te bewonderen.

Naast de tentoonstelling zijn er workshops, lezingen en rondleidingen. Speciaal voor kinderen is er vanaf de voorjaarsvakantie een speurtocht over Mondriaan door heel Rozet.

Het programma ‘100 jaar De Stijl’ is tot stand gekomen in samenwerking met partners binnen en buiten Rozet.

Programma

EXPOSITIE // 100 JAAR DE STIJL
Rozet - hal en binnenstraat
09/02 t/m 14/05 • doorlopend • Toegang: gratis
Arnhemse en Gelderse kunstenaars presenteren hun werk, dat geïnspireerd is op De Stijl.
Meer informatie

SPEURTOCHT // ZOEK MONDRIAAN
Erfgoedcentrum en de Bibliotheek
25/02 t/m 14/05 • doorlopend • Toegang: gratis
Speciaal voor kinderen! Ontdek op speelse wijze De Stijl met de gratis speurtocht door Rozet. Vanaf de voorjaarsvakantie gratis op te halen bij de balie van het Erfgoedcentrum.

CURSUS // DE INVLOED VAN DE STIJL
Volksuniversiteit Arnhem
V.a. ma 06/02 • 19.30 - 21.30 uur • Toegang: betaald, online aanmelden
De kunstenaars van De Stijl hielden zich niet alleen bezig met beeldende kunst, maar ook met architectuur, typografie en toegepaste kunst.

WORKSHOP // ROOD-GEEL-BLAUW
Kunstbedrijf Arnhem
Za 18/02 • 13.00 - 17.00 uur • Toegang: gratis, online aanmelden
Voor volwassen en jongeren vanaf 16 jaar. Samen werken we aan schilderijen, kostuums en decorstukken voor de interdisciplinaire voorstelling Rood-Geel-Blauw van De Vloer, De
Muziekmakerij en De Kunstmakerij.

TAFELGESPREK // BOEK & KUNST
ToArt en de Bibliotheek Arnhem
Do 23/02 • 19.30 - 21.00 uur • Toegang: gratis, online aanmelden
Een fascinerend tafelgesprek over de invloeden van Mondriaan en De Stijl in toArt Kunstuitleen.

RONDLEIDING // ONTDEK DE STIJL
Erfgoedcentrum
Zo 05/03 • 14.00 - 14.30 uur • Toegang: gratis
Onder leiding van een gids wordt de expositie 100 jaar De Stijl in het Erfgoedcentrum, de grote hal en de binnenstraat van Rozet bekeken.

CURSUS // SCHILDEREN NAAR DE STIJL
Volksuniversiteit Arnhem
Vanaf zo 08/03 • 19.30 - 22.00 uur • Toegang: betaald, online aanmelden
In 10 lessen ga je aan de slag met kwast en doek en maak je zelf kunst in de sfeer van De Stijl.

LEZING // MONDRIAAN FILOSOOF
De D3rde Verdieping
Do 16/03 • 19.30 - 21:45 uur • Toegang: betaald, online aanmelden
Jan Bor laat zien dat Mondriaans werk Oosterse invloeden heeft ondergaan. Daarin heeft de theosofie een rol gespeeld.

Erfgoedcentrum

Het Erfgoedcentrum toont een stukje geschiedenis van De Stijl. Er zijn een aantal boeken en tijdschriften te zien uit de periode van De Stijl, waaronder het tijdschrift De Stijl. Dit maandblad dat in 1917 werd opgericht door kunstenaar Theo van Doesburg, vormde de aanzet tot de gelijknamige kunstbeweging. Ook het kunsttijdschrift Wendingen te zien. Dit tijdschrift verscheen in dezelfde periode en publiceerde vooral over de architectuur.

Van Rietveld is een bouwpakketje voor de rood-blauwe leunstoel te zien. Dit pakketje werd in 1983 uitgegeven door Peter Koopmans. De rood-blauwe leunstoel van architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) werd het icoon van de kunststroming De Stijl. Ook is een replica van Rietvelds Bolderkar te zien, met het bijbehorende boekje waarin zich de bouwtekeningen bevinden.

Tussen boeken van onder andere Theo van Doesburg en architect J.J.P. Oud staan twee cactuspotten van glasontwerper Andries Copier. Hij ontwierp ze in 1928 voor Glasfabriek Leerdam in de herkenbare strakke vormgeving en primaire kleuren van De Stijl. De potten zijn ontworpen als bloempot, maar vanwege de populariteit van cactussen en vetplanten in de jaren ’20 werden ze bekend als cactuspot.

Landelijk

In het hele land vinden dit jaar in het teken van diverse tentoonstellingen en activiteiten plaats! Hieronder een aantal links naar andere activiteiten in het land:

Museum Arnhem
Gelderse streken
Mondriaanhuis
Gemeentemuseum Den Haag
Holland.com

SAMENWERKING // 100 jaar De Stijl in Rozet is een samenwerking tussen: De Bibliotheek Arnhem, Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf Arnhem, Volksuniversiteit Arnhem, toArt en De D3rde Verdieping. Met speciale dank aan: Galerij Stijl.