“Albert Van Der Weide, kunstenaar sinds 1977. Ik maak tekeningen, foto’s, installaties en voer interdisciplinaire projecten uit. Momenteel werk ik aan het project Albert&Sonsbeek. Van november 2016 tot november 2017 is het park Sonsbeek in Arnhem mijn inspiratiebron en onderzoeksterrein.

In een vroeg stadium van mijn kunstenaarschap bestudeerde ik De Stijl als een kunsthistorische beweging. De Stijl ging echt voor me leven toen ik als docent en directielid verbonden was aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door de wereldberoemde meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld. Hij was een prominent lid van De Stijl. De periode in de Gerrit Rietveld Academie was voor mij De Stijl in het dagelijks leven en heeft veel invloed op mijn ontwikkeling als kunstenaar gehad.

In de werkwijze van Gerrit Rietveld herken ik de combinatie van rationaliteit en intuïtie. Hoewel ik geen gebruik maak van zijn vormentaal, doordenk ik mijn ideeën en plannen en laat ruimte voor het onverwachte. Ook ik streef evenals Rietveld naar eenvoud, helderheid en efficiëntie in het gebruik van de beeldende middelen. Zoals zoveel kunstenaars die tot De Stijl behoorden was Gerrit Rietveld op de maatschappij gericht. Daarin voel ik me verwant; ik wil ook een kunstenaar in de wereld zijn.

In 2015 had ik het grote voorrecht om in het interieur van het iconische Rietveld Schröderhuis in Utrecht (het huis staat op de werelderfgoedlijst) mijn tekeningen te exposeren. Met het eindresultaat om daarvan een serie samenhangende foto´s te maken. Mijn tekeningen van organische structuren en patronen, die ik uit mijn hoofd tekende, gaan een ‘gesprek’ aan met het intieme woonhuis dat Gerrit Rietveld voor zijn levenspartner en hemzelf bouwde. Een aantal kopieën van foto’s uit die serie, waarvan de originelen in het bezit van het Centraal Museum Utrecht zijn, zijn mijn bijdrage aan de  tentoonstelling in Rozet.”

Albert Rozet boven Albert Rozet onder

[ ga terug ]