Van 9 februari tot en met 14 mei is in de hal van Rozet en langs de trappen een expositie te zien, waar hedendaagse kunstenaars hun op De Stijl geïnspireerde werk tonen.

Galerie Stijl is medecurator voor de expositie ‘100 jaar De Stijl’ in Rozet. De galerie is sinds 1989 gevestigd in Arnhem en laat hedendaagse kunst in diverse stijlen zien met een voorkeur voor abstract geometrisch werk, vaak in relatie tot het interieur.

Momenteel is Galerie Stijl ‘in de opslag’, omdat zij zoekt naar een nieuwe, grotere locatie, die moet bestaan uit een galerieruimte, museumruimte en beeldentuin. De museumruimte zal gebruikt worden voor Stichting Stijl Foundation. Deze stichting is opgericht in 2012 en houdt zich bezig met het werk en de nalatenschap van overleden kunstenaars.

Galerie Stijl heeft een aantal kunstenaars, die werken vanuit De Stijlprincipes, voorgedragen aan de expositiecommissie van Rozet.

Meer over Galerie Stijl

De kunstenaars

ALBERT VAN DER WEIDE // Streeft net als Rietveld naar eenvoud, helderheid en efficiëntie. Hij had het grote voorrecht om in het iconische Rietveld-Schröderhuis in Utrecht zijn tekeningen te exposeren én te fotograferen. In Rozet zien we een aantal van deze foto’s, waarin zijn tekeningen een gesprek aangaan met het interieur van het intieme woonhuis van Rietveld.
Meer informatie

EEF DE GRAAF // Al op jonge leeftijd raakte Eef de Graaf geïnspireerd door het werk van de O-groep en verdiepte zich meer in het Russisch Constructivisme en De Stijl. Symmetrie, herhaling, harmonie, ritme en ordening uitgedrukt in geometrische vormentaal vormen de grondslag van zijn werk.
Meer informatie

ELS VAN ‘T KLOOSTER // Is in 2007 afgestudeerd aan ArtEZ en de jongste exposerende kunstenaar in deze tentoonstelling. Haar werk is ontstaan vanuit de fascinatie voor beeld. Het is een zoektocht naar het ultieme beeld zonder associatie met de werkelijkheid: een compositie die op zichzelf bestaat.
Meer informatie

HENK VAN TRIGT // Raakte tijdens zijn kunstopleiding gefascineerd door het constructivisme en wist al gauw welke artistieke weg hij in zou slaan. In tegenstelling tot enkel de horizontale en verticale lijnen van Mondriaan, en de diagonale vormen van Doesburg, laat Henk in zijn werk een combinatie van beide mogelijkheden zien. In Rozet exposeert hij een drieluik.
Meer informatie

IRENE COMPANJEN // Opgeleid als beeldend kunstenaar in de jaren 70. Haar werk verhoudt zich met De Stijl door het gebrek aan anekdote. Maar haar werk bevat ook kleur en ronde vormen. Ze toont drie met hand en voet gecreëerde stempeldrukken op doek, geïnspireerd door architectuur.
Meer informatie

JOHANNES KARMAN // Dankzij kunstuitleen toArt maken we kennis met Johannes Karman. Hij toont monochrome werken en andere bewerkingen waarin de menselijke verhouding zich vertaalt in vlakken: schuin, plat, gebogen. Het licht zorgt voor de verbeelding van de onderlinge verschillen.
Meer informatie

KEES SABEE // Laat zich inspireren door Minimal Art en de duidelijk herkenbare hoofdvormen binnen deze stroming. De geometrische driedimensionale vormen die hij in Rozet presenteert, zijn afgeleid van architectuur- en meubelontwerpen.
Meer informatie