“Mijn kunstopleiding kreeg ik in de jaren 60 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens mijn studie raakte ik via mijn docent Joost Baljeu gefascineerd door het constructivisme. Spoedig wist ik welke artistieke weg ik zou gaan volgen. Tot vandaag de dag voel ik dat DIT mijn artistieke bestemming is.

Onder leiding van Baljeu onderzocht ik tijdens mijn studie het ontstaan van de abstract-geometrische kunst. Bij Mondriaan is bijvoorbeeld goed te zien hoe hij van figuratie naar abstracte kunst evolueert (bomenreeks, pier en oceaan, etc.).
Baljeu was een groot liefhebber en kenner van het werk van van Doesburg. Mondriaan beperkte zich tot horizontale- en verticale vormen, terwijl van Doesburg diagonale vormen introduceerde, met als resultaat een veel dynamischer vormgeving. In mijn werk gebruik ik echter beide mogelijkheden. De Stijl beperkte zich tot de primaire kleuren rood, geel en blauw met zwart en grijs. Mijn kleurgebruik heeft een grotere nuance, verschillende tinten van de primaire kleuren en vele grijstonen.

Het werk dat u van mij in Rozet ziet is een drieluik. De vormen en de kleuren komen deels overeen. Het zijn op zich complete en erg verschillende schilderijen. Toch is er een grote samenhang. Het boeiende aan het eigentijdse constructivisme is de geometrie, die altijd het uitgangspunt is, maar door persoonlijke keuzes van de kunstenaar kunnen de verschillen in deze kunstvorm enorm groot zijn.”

Meer informatie op www.henkvantrigt.nl.

[ ga terug ]