Carlijn2 web

Carlijn Veurink is afgelopen jaar afgestudeerd aan de opleiding Product Design aan ArtEZ. In haar werk zoekt ze een relatie tussen het menselijk lichaam en een materiaal. Ze maakt gebruikers op een spelende manier nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden van haar producten.  

Haar afstudeercollectie The production theatre bestaat uit drie verschillende werken waarin improvisatie tijdens het maakproces de vrije ruimte krijgt. Het zijn machines waarin ze een nieuwe draai geeft aan het produceren van geweven, porseleinen en papieren vormen. De tactiele en kleurrijke uitkomsten van de machines symboliseren het plezier dat is ervaren tijdens het maken. 

Tegenwoordig worden productieprocessen steeds meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd. De menselijke hand verdwijnt langzaam maar zeker uit deze processen en daarmee de improviserende kwaliteiten van het creatieve denken. Mensen hebben een eigen manier van creëren. Ze kunnen materialen voelen en daarop reageren. Haar werk is een alternatieve kijk op productie waarin een relatie ontstaat tussen het menselijk lichaam en het materiaal. Ze heeft  machines gemaakt met een productieproces waarbij een verhouding ontstaat tussen spel en werk. De gebruiker wordt een spelende maker waarbij zijn lichaam als productiemotor functioneert. Door ruimtelijke handelingen van het lichaam wordt het productieproces telkens op een andere manier uitgevoerd, wat resulteert in een range aan diverse uitkomsten. Carlijn is van mening dat we het moment van creëren moeten vieren en de onverwachtse uitkomsten die karakteristiek zijn voor de menselijke hand moeten omarmen.  

 

De expositie ERFGOED: Verhalen van vroeger die verbinden is van  20 oktober t/m 8 januari 2018 te zien in de centrale hal en in de kaders langs de trappen van Rozet.