Verhalen zijn de beste migranten en de mooiste reizigers. Een verhaal dat van Nederland naar China reist, of naar Irak, verandert. Het wordt een Chinees of Irakees verhaal. Verhalen geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Verhalen zijn van iedereen en voor iedereen.

 

De tentoonstelling ‘verhalen uit diverse culturen die verbinden’ laat werk zien van verschillende kunstenaars uit diverse culturen. Hoe verhouden kunstenaars zich tot de wereld van nu? Welke verhaal vertellen zij?

  

HetToelanieArchief LR 

   Froukje Smit

Froukje onderzoekt in haar kunst de relatie tussen migratie en het  Nederlandse koloniale verleden. Haar werken in Rozet laten zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars van nu en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen.

 

  

Albert Van Der Weide LR

 

Albert Van Der Weide

Ieder mens is een STER in zijn eigen universum. Dat staat centraal in het project ‘Sterren van de wereld’.  Albert fotografeerde mensen uit India, Indonesië en Nederland met een door hem getekende ster voor het bovenlichaam.  Het resultaat: een stralende portretserie.

Klaas Kuiken en Dieter Volkers LR

 

 

 Klaas Kuiken en Dieter Volkers

Made in China: deze term associëren we vaak met massaproductie. Met het project ‘Made by someone in China’ willen Klaas en Dieter producten uit China een gezicht geven. Vanuit hun tijdelijke werkplaats in het centrum van Beijing, vroegen ze verschillende Chinezen om van een bolletje klei een theepot te maken. De theepotten en de makers werden gefotografeerd. Vervolgens werden alle theepotten 3D gescand en samengevoegd tot één ontwerp.

 

 

Xiaoling Huang LR

 

 

 

Xiaoling Huang

Xiaoling Huang is geboren in Guangzhou in China, een bloemenstad met 14 miljoen inwoners. Ze heeft gestudeerd aan de Kunstacademie in Stuttgart. Nu woont ze in Huissen, ook een bloemenstad. Bloemen maakten in haar een emotie los, ze dacht dat iedere vrouw hierdoor geraakt werd. Tot de dag dat de bloemblaadjes op haar levenspad kwamen. De viooltjes uit de kassen van Huissen hebben Xiaoling nieuwe inspiratie gebracht.

Xiaoling probeert onze kijk op bloemen te veranderen door deze in contact te brengen met objecten uit ons dagelijks leven. Het is een manier om de schoonheid en korte levensduur van bloeiende bloemen vast te houden in ons dagelijks leven en er iets buitengewoons van te maken. In 2016 richtte ze haar eigen merk op, waarbij ze de bloemen van de natuur op een andere manier tot leven bracht. Met de bloemen wil Xiaoling Huang haar verhalen delen en de wereld een stukje mooier maken.

 

Eun Young Lee

 

Eun Young Lee

Zij werkt veelal in gemengde techniek op verschillende ondergronden waaronder diverse soorten papier, acrylplaat en glas. Zij maakt tekeningen, grafiek, collages, assemblages, mozaïeken en boekobjecten. Ook kan haar beeldend werk de vorm aannemen van sieraad, kleding- en meubelstuk. In haar composities gebruikt zij symbolen en relicten uit de oosterse en de westerse cultuur zoals geisha en crucifix. Hierbij put zij uit haar persoonlijke verzameling van curiosa en kunst en kiest soms ook inspiratiebronnen uit officiële archieven en museumcollecties. In haar grafiek gebruikt zij onder andere zelfportretten en historische foto's.

 

Rene Kijne

 

René Hugo Kijne

Onbegonnen werk noemt René Hugo Kijne zijn voortdurende poging de wereld tot zijn wereld samen te vatten. Dit keer doet hij dat als in een bijna letterlijke optelsom.
Als schijnbaar slordig plakwerk recyclet hij de wereld tot een nieuwe werkelijkheid. Vele jaren werkt hij al aan die fictie schurkend tegen de waarheid. Een dubbelzinnige, paradoxale, want tegelijk ondubbelzinnige uitspraak die op zijn lijf geschreven lijkt.

Naast de trappen van Rozet heeft hij slechts enkele meters opgehangen van de vele die hij heeft gemaakt. Onderaan de trappen omhoogkijkend zie je de eindeloosheid van onbegonnen werk. Helemaal boven lijkt het te stoppen, maar als je goed kijkt voelt dat als weten van een voortgaand doorgaan. Wat een werk! Onbegonnen werk.

 

Lezende vrouw Gery ten Broek

Gery ten Broek

Een portretfotograaf met een herkenbare signatuur. Zo mag je Gery ten Broek gerust noemen. Stijlvolle en tijdloze foto's waarmee Gery haar bijzondere stijl laat zien. De serie van de Lezende Vrouwen is niet zomaar uitgekozen. Want naast fotograferen, is lezen ook één van Gery's passies. Niet meer dan logisch dus om een kleine selectie uit haar werk in Rozet te laten zien.

 

 

De expositie is nog tot en met maart te zien in de hal en langs de trappen van Rozet.