Herwen: Atlantis aan de Rijn. Online lezing ArcheoAcademy - ArcheoAcademy

EGC29-21
Herwen: Atlantis aan de Rijn. Online lezing ArcheoAcademy - ArcheoAcademy

Binnen de waterplas de Bijland bij Herwen heeft vanaf ongeveer 1927 tot 1963 zand- en grindwinning plaatsgevonden, waarbij veel verspoelde Romeinse vondsten zijn gedaan die wijzen op de aanwezigheid van een Romeins fort, een castellum. De kernzone wordt gevormd door het gebied met grote Romeinse bouwfragmenten op de bodem van de Bijland, waar men in 1939 omheen heeft gebaggerd. Aan de hand van gepeilde bodemdieptes is die plek naar alle waarschijnlijkheid gelokaliseerd. 

In 2010 hebben de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland met het Rijk een samenwerkingsovereenkomst afgesloten waarin zij de ambitie hebben uitgesproken om de Romeinse rijksgrens, de limes, te behouden en beleefbaar te maken en deze voor te dragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Herwen De Bijland was één van de locaties die zou kunnen worden voorgedragen. De voorwaarde was echter dat er intacte, in situ, Romeinse resten aanwezig dienden te zijn en daar voldeed Herwen De Bijland niet aan. Hier waren immers alleen verspoelde Romeinse resten aanwezig. Nader onderzoek was dus noodzakelijk. De uitkomst verraste iedereen.

Drs. Joris Habraken is Regio archeoloog bij de Gemeente Arnhem.

Deze gratis ArcheoAcademy lezing werd 6 december uitgezonden via een livestream en is hier terug te zien.

Foto: VUhbs archeologie.


ArcheoHotspot: Vanaf 2021 is er in Arnhem weer een ArcheoHotspot actief. Een plek waar archeologische vondsten uit de directe omgeving worden onderzocht samen met professionals, vrijwilligers, scholieren en andere geïnteresseerden: iedereen kan meedoen! Archeohotspot Arnhem is een samenwerking tussen Gemeente Arnhem, Erfgoed Gelderland, AWN, Saxion Hogeschool, Stichting Archeohotspots en Rozet.

ArcheoAcademy: De ArcheoHotspot organiseert ook vier keer per jaar een speciale lezing over Arnhemse en Gelderse archeologische onderwerpen vanuit de ArcheoAcademy. Deze lezingen zijn hier terug te zien. Ze zijn voor een breed publiek interessant.

Op de hoogte blijven van activiteiten van de ArcheoHotspot en ArcheoAcademy? Stuur dan een mail naar archeohotspot@rozet.nl

Gegevens

ONLINE
--
-- --
Maandag 6 dec. 2021 11:00 - 12:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Italiaans 1

Italiaans 1

Leer op een rustige en ontspannen manier Italiaans spreken. Maak je de beginselen van deze mooie taal eigen en maak kennis met de basisgrammatica.

19 september - 3 april
Rozet Centrum
Frans 1

Frans 1

Parlez-vous français? Je moet het antwoord op deze vraag nu schuldig blijven. Volgend jaar wil je echter in Frankrijk niet met de mond vol tanden staan maar een heus woordje Frans mee kunnen spreken. Je leert stap voor stap de beginselen van de Franse taal met de methode ' Voyages' als leidraad.

19 september - 17 april
Arentheem College Thomas a Kempis
Nieuw Grieks beginners deel 1

Nieuw Grieks beginners deel 1

In deze cursus maak je kennis met de basis van het Nieuwgrieks. Na 12 lessen met een gediplomeerde en native speaker docent weet je al heel veel meer over: het alfabet en de uitspraak, je ken tal veel woorden en je kunt al eenvoudige zinnetjes zeggen. 

19 september - 19 december
Arentheem College Thomas a Kempis

Terugkerende activiteiten

ONLINE LEZING: Filosofie en jodendom

ONLINE LEZING: Filosofie en jodendom

ONLINE
Online: Van Pilgrim fathers tot de Marlboro-man: kunst in Noord-Amerika

Online: Van Pilgrim fathers tot de Marlboro-man: kunst in Noord-Amerika

ONLINE

In je eigen tijd

Thuiscursus: Arnhemkunde

Thuiscursus: Arnhemkunde

ONLINE
Expositie Kosechá Kòrsou – David Paulus

Expositie Kosechá Kòrsou – David Paulus

Rozet Centrum