Keti Koti Lezing: Francio Guadeloupe spreekt over hoe het is om zwart of gekleurd te zijn in Nederland en hoe gaan we nu verder. Hoe richten we politiek Nederland op inclusieve wijze in.

Keti Koti Lezing: Francio Guadeloupe spreekt over hoe het is om zwart of gekleurd te zijn in Nederland en hoe gaan we nu verder. Hoe richten we politiek Nederland op inclusieve wijze in.

Dit jaar wordt er voor de tweede keer Keti Koti gevierd in Arnhem. Keti Koti betekent 'Verbroken Ketenen'. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Rozet en het Comité30 juni - 1 juli in Arnhem staan hier met diverse Arnhemse organisaties, met diverse activiteiten bij stil. Francio Guadeloupe geeft een lezing over wat onze politieke horizon is.

Francio Guadalupe is professor in Sociale en Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is auteur van 'Black man in the Netherlands.

In de aanloop van de herdenking staat de maand juni in het teken van herdenken en bezinning. het is heel belangrijk dat we deze maand stilstaan bij het slavernijverleden en het kolonialisme. Het doel van deze lezing is dat we meer horen over de slavernij geschiedenis en de doorwerking hiervan in de huidige maatschappij.

Francio Guadeloupe is an Associate Professor in Social and Cultural Anthropology at the University of Amsterdam (UvA), and a senior researcher at the Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) in Leiden. Guadeloupe’s principle areas of research have been on the manner in which popular understandings of national belonging, cultural diversity, religious identity, and mass media constructions of truth, continue to be impacted by colonial racisms and global capital. He is the author of the monographs Chanting Down the New Jerusalem: Calypso, Christianity, and Capitalism in the Caribbean (University of California Press, 2009) and Black Man in the Netherlands: an Afro-Antillean Anthropology (University Press of Mississippi, 2022). He is also the co-editor of Rotterdam: een postkoloniale stad in beweging (Boom, 2020) and Equaliberty in the Dutch Caribbean: Ways of Being Non/Sovereign (Rutgers University Press, 2022).

Gegevens

Rozet Centrum (ruimteauditorium)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Dinsdag 21 jun. 2022 19:30 - 21:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Airborne filmmaand

Airborne filmmaand

Dankzij het witte doek de Airborne beseffen: educatief programma voor bovenbouw leerlingen (groep 7-8) van het primair onderwijs. 

1 september - 30 september
Diverse locaties
Kindercollege - wat doet een animatiefilmmaker? Met Bart de Piraat

Kindercollege - wat doet een animatiefilmmaker? Met Bart de Piraat

Een kindercollege met een heuse filmmaker! En geen gewone films, nee animaties!Je weet wel, tekenfilms. En dat is een heel karwei.En Bart de Piraat weet daar alles van en komt je hierover vertellen tijdens het Kindercollege. Uiteraard kun je hem ook alle vragen stellen die je maar wil.Dus ben jij liefhebber van film, meld je dan aan.Kantelpunt is een animatiefilm van Bart de Piraat. Zijn film vertelt het verhaal van Sustania, een wereld die uit balans raakt wanneer haar bewoners een nieuw ontdekt gebied beginnen te plunderen. De wereldbewoners in Kantelpunt zullen moeten ingrijpen om de oorspronkelijke balans op tijd te kunnen herstellen. Zal dat ze lukken? Bart de Piraat is animator en filmmaker. Hij maakte Kantelpunt voor de Gelderland Film Pitch 3 van Go Short en Omroep Gelderland. Eerder maakte hij de animatiefilm Pech.Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Go Short filmfestival en maakt onderdeel uit van Go Short Arnhem.

7 september 15:00 - 16:00
Rozet Centrum
Kunstvaklab: leesplezier - Vakdocenten

Kunstvaklab: leesplezier - Vakdocenten

Het kunstvaklab is een ontmoetingsplek voor kunstvakdocenten die werkzaam zijn binnen het Arnhemse basisonderwijs. Tijdens de kunstvaklabs delen de docenten ervaringen en doen ze nieuwe kennis op. Daarbij staan actuele onderwerpen en ontwikkelingen centraal. De kunstvaklabs vinden drie keer per schooljaar plaats. Deelname is gratis. 

9 september 13:00 - 15:00
Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Voorleespret!

Voorleespret!

Rozet Kronenburg
Voorleespret!

Voorleespret!

Rozet Centrum