Opening BOEKen DELEN

Opening BOEKen DELEN

Opening Tentoonstelling BOEKen DELEN

Anthologie of Anton Beeke

Anthon Beeke (1940 - 2018) staat bekend als een van Nederlands meest toonaangevende grafische vormgevers.

Beeke had de gewoonte allerlei spullen tussen zijn boeken te bewaren. Een muziekdoosje, stempels van letters, speelgoed soldaatjes, een verzameling plaatjes van borsten, papieren contactadvertenties en kunstwerkjes van Klaas Gubbels; het zit allemaal verstopt in de bibliotheek van Anthon Beeke.  

De tentoonstelling BOEKen DELEN in Rozet toont de boekenverzameling van Anthon Beeke.

Ook de iconische affiches die hij ontwierp voor Toneelgroep Amsterdam, KunstRAI en het Centraal Museum in Utrecht en persoonlijke voorwerpen maken deel uit van de tentoonstelling. Hij richtte musea in en maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, postzegels, catalogi, commercials, kinderspellen en reclamecampagnes. Spraakmakend, en soms opzienbarend, waren zijn erotische theateraffiches. Zijn werk werd meermaals bekroond met onder meer de H.N Werkmanprijs (tegenwoordig de Amsterdamprijs) en de Grafische Cultuurprijs. Beeke doceerde aan verschillende academies in binnen- en buitenland. 

Lidewij Edelkoort, levenspartner van grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018), en Charlotte Grün van Studio-OOK ontwikkelden BOEKen DELEN; een meerjarig programma dat de boekencollecties van bekende Nederlanders door het land laat reizen. De bijzondere bibliotheek van grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018) vormt het startpunt. In zijn bibliotheek ontdek je wat hem inspireerde, ontspande of juist in vervoering bracht. Je vindt er boeken over grafisch ontwerp, cultuur, fotografie, typografie, jazz en erotiek. Alle boeken mag je aanraken en doorbladeren. 

Een collectie boeken vertelt verschillende verhalen over zijn verzamelaar. Hoe kijkt de boekengek naar de wereld en welke maatschappelijke en culturele gebeurtenissen vinden we terug in de keuzes van de boeken. Hoe verhoudt het oeuvre van de creatieve verzamelaar zich tot de collectie? Waar komen kennis en inspiratie vandaan? 

Steeds meer informatie is te vinden op het internet, daardoor doen meer mensen hun boekencollecties rigoureus weg. Dat geldt ook voor bekende creatieve Nederlanders. Hoe kunnen we die persoonlijke boekencollecties bewaren en delen? Kunnen we dit stuk cultuur behouden? 

Door het dwalen door de boeken van Anton kun je door zijn ogen een blik op zijn wereld krijgen. Maar wel elke keer met een andere bril. 

www.anthonbeeke.nl 



Gegevens

Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Donderdag 29 sep. 2022 16:00 - 18:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Tentoonstelling | Public Space

Tentoonstelling | Public Space

In de tentoonstelling Puclic Space zie je verschillende kunstenaars die werk hebben gemaakt voor de openbare ruimte of geïnspireerd zijn door de openbare ruimte. Bekijk onder andere hoe Eric Treillard met ‘The City Is A Playground’ een leeg en vergeten pleintje in een handomdraai omtovert tot een bruisend basketbalveld. Beklim één van de traptreden van City Guide to Kataro van Jasper Bloem en ervaar en bewonder deze complexe hyperdigitale stad vanuit een onalledaags perspectief. Maak een wandel- of fietstocht langs publieke kunstwerken en opvallende cultuurobjecten die kriskras door de wijken van Arnhem staan.De routes zijn samengesteld door Theo Brink van Stichting Kunst in de Publieke Ruimte. Verder zie je werk van Krista Burger, gemaakt i.s..m. leerlingen  basisschool Pythagoras - Pieter de Jong en de ingrepen in de publieke ruimte van studenten ArtEZ GDA. Loop langs de trappen van Rozet en bekijk de kaderwand en bezoek de expositieruimte De Vis op de derde verdieping. Voor meer achtergrond over Sporen in Gelderland ga je naar het Erfgoedcentrum in de kelder.Kom langs en laat je inspireren! Je vindt alle info op de Public Space pagina.

Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Rozet Centrum