Eusebius helpt altijd

Eusebius helpt altijd

Een boekje over rampspoed en redding

De Arnhemse parochiekerk trekt weinig volk en de pastoor maakt zich zorgen. Maar als hij rond 1450 relieken van de heilige Eusebius verwerft (en de kerk Eusebiuskerk gaat heten) trekt de belangstelling weer aan, helemaal als het aanroepen van Eusebius tot wonderbaarlijke reddingen leidt. Een boekje uit de vijftiende eeuw bevat verhalen over zieken die genezen, overleden kinderen die tot leven komen en een verbroken vriendschap die hersteld wordt. Het laatste mirakel is een spannend verhaal over een schip dat op de Rijn schipbreuk leidt en het lot van een zwangere vrouw die overboord is geslagen. De 32 mirakelverhalen over verlies, rampspoed en verlossing geven een levendig beeld van Gelderse volksdevotie.

Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde en programmadirecteur Radboud Erfgoed bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Als auteur heeft hij meegewerkt aan het Verhaal van Gelderland.


Je kunt je hiernaast aanmelden. Deelnemen zonder aanmelding kan voor zover er plaatsen vrij zijn in de zaal.

Deze activiteit vindt plaats tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Kijk voor meer informatie en het complete programma op www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl


Tentoonstelling & lezingen

Op 1 oktober opent in het Erfgoedcentrum in Rozet een nieuwe tentoonstelling: Van de ramp gered! Er zijn bijzondere voorwerpen te zien die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt. 

Bij de tentoonstelling wordt een reeks lezingen geprogrammeerd. Kijk hier voor informatie over de andere lezingen. 

Gegevens

Nog 31 plekken beschikbaar
Rozet Centrum (ruimte auditorium)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Zaterdag 15 okt. 2022 14:30 - 15:00
Eusebius helpt altijd

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Museumkring 4: Johannes Vermeer.

Museumkring 4: Johannes Vermeer.

Lezing en een week later met de docent een excursie naar het Rijksmuseum met de grootste tentoonstelling over Vermeer ooit.

24 maart - 31 maart
2 sessies
Rozet Centrum
Klassieke muziekvoorstelling MFC Presikhaaf - Donderdagmiddag activiteit

Klassieke muziekvoorstelling MFC Presikhaaf - Donderdagmiddag activiteit

De Klassieke Muziekweek Presikhaaf is een initiatief van EL ELE Dans en Muziekschool in Presikhaaf. Met dit project wordt (lichte) klassieke muziek een week lang volop onder de aandacht gebracht in de prachtige wijk Presikhaaf. Klassieke muziek is iets dat zich vaak buiten Presikhaaf afspeelt. Voor een deel van de kinderen (en volwassenen) die in de wijk wonen behoort de klassieke muziek niet tot hun leefwereld. Mochten ze al muzieklessen volgen dan komen ze buiten de muziekschool hoegenaamd niet veel met klassieke muziek in aanraking. De stap naar de concertzalen in de stad is groot en ligt ook vaak buiten het blikveld. Tijdens deze dagen komt de klassieke muziek naar de mensen toe in hun eigen wijk. Zo wordt de afstand kleiner, ook letterlijk. Ook mensen van buiten Presikhaaf, die normaal elders naar concerten gaan, zijn welkom om de verschillende concerten die in Presikhaaf gegeven zullen worden, te bezoeken. Dit jaar is de Klassieke Muziekweek Presikhaaf van maandag 27 maart tot en met zondag 2 april 2023

30 maart 12:30 - 15:00
Rozet Presikhaaf
Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

De geschiedenis van Arnhem is voor een belangrijk deel bepaald door de ligging van de stad. Ton Burgers vertelt er uitgebreid over en tijdens de wandeling zie je waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld.

5 april - 8 april
2 sessies
Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Opening Audiotour StadsWoud

Opening Audiotour StadsWoud

Rozet Centrum