Eusebius helpt altijd

Eusebius helpt altijd

Een boekje over rampspoed en redding

De Arnhemse parochiekerk trekt weinig volk en de pastoor maakt zich zorgen. Maar als hij rond 1450 relieken van de heilige Eusebius verwerft (en de kerk Eusebiuskerk gaat heten) trekt de belangstelling weer aan, helemaal als het aanroepen van Eusebius tot wonderbaarlijke reddingen leidt. Een boekje uit de vijftiende eeuw bevat verhalen over zieken die genezen, overleden kinderen die tot leven komen en een verbroken vriendschap die hersteld wordt. Het laatste mirakel is een spannend verhaal over een schip dat op de Rijn schipbreuk leidt en het lot van een zwangere vrouw die overboord is geslagen. De 32 mirakelverhalen over verlies, rampspoed en verlossing geven een levendig beeld van Gelderse volksdevotie.

Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde en programmadirecteur Radboud Erfgoed bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Als auteur heeft hij meegewerkt aan het Verhaal van Gelderland.


Je kunt je hiernaast aanmelden. Deelnemen zonder aanmelding kan voor zover er plaatsen vrij zijn in de zaal.

Deze activiteit vindt plaats tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Kijk voor meer informatie en het complete programma op www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl


Tentoonstelling & lezingen

Op 1 oktober opent in het Erfgoedcentrum in Rozet een nieuwe tentoonstelling: Van de ramp gered! Er zijn bijzondere voorwerpen te zien die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt. 

Bij de tentoonstelling wordt een reeks lezingen geprogrammeerd. Kijk hier voor informatie over de andere lezingen. 

Gegevens

Nog 31 plekken beschikbaar
Rozet Centrum (ruimte auditorium)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Zaterdag 15 okt. 2022 14:30 - 15:00
Eusebius helpt altijd

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Sit down for a while and see me

Sit down for a while and see me

Een expositie van FotoExpoRozet‘Sit down for a while and see me’, is van 12 oktober tot 9 december 2023 te zien bij Dudok Arnhem. Deze exposi

12 oktober - 8 december
Dudok Arnhem
Arnhem in beelden: van kerken en kroegen

Arnhem in beelden: van kerken en kroegen

Een nieuwe rondreis door Arnhem vanuit je stoel. Met Rob Slepicka maken we een ‘virtuele wandeling’ door de stad op zoek naar sporen uit het verleden. Aan de hand van historische afbeeldingen laat hij de ontwikkeling van de Arnhemse kerken en kroegen zien. We kijken wat er van in Arnhem te vinden was en is.

4 december 10:00 - 12:00
Rozet Centrum
Lichtjesfeest knutselactiviteit - Maak je eigen LAMPION! en loop mee op 16 december.

Lichtjesfeest knutselactiviteit - Maak je eigen LAMPION! en loop mee op 16 december.

8 december 14:45 - 16:30
MFC Presikhaven

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Online: ArcheoAcademy

Online: ArcheoAcademy

ONLINE