Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

EGC10-23
Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

De geschiedenis van Arnhem is voor een belangrijk deel bepaald door de ligging van de stad, die als knooppunt fungeerde voor verkeer en vervoer naar West-Nederland, Duitsland, de Betuwe en de Veluwe. Arnhem lag aan een grote rivier en watertransport was favoriet in ons land. De schipbrug en de oude haven zorgden voor veel economische bedrijvigheid aan de westkant van de stad, maar daar maakte de aanleg van de vaste Rijnbrug aan de oostkant een einde aan. Vanaf 1820 werden straatwegen aangelegd met overal tollen. Die waren er ook in Arnhem. De aanleg van de spoorweg in 1845 leidde een sterke groei van de stad in, maar sneed de stad ook in stukken. Er kwamen omnibussen en, in 1880, een paardentram. Vanaf 1911 reed de elektrische tram naar de nieuwe buitenwijken van de stad. 

Deze cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten:

  • Een lesavond in het Erfgoedcentrum in Rozet.
  • Een stadswandeling op zaterdag. Let op: Het startpunt van de wandeling is op de hoek Utrechtsestraat / Bergstraat, tegenover het station. 

Ton Burgers vertelt tijdens de lesavond uitgebreid over de geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem. Tijdens de wandeling met een gids van 't Gilde Stadswandeling, zie je waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld.

Dit is een themamodule van de cursus Arnhemkunde. Twee keer per jaar start de basiscursus Arhemkunde. Om deel te nemen aan een themamodule hoef je niet eerst de basiscursus te volgen. Beide cursussen zijn los van elkaar te volgen.

Prodesse Conamur, ’t Gilde Stadswandeling en Rozet verzorgen samen deze cursus.


Gegevens

Nog 9 plekken beschikbaar
Rozet Centrum (ruimte Erfgoedcentrum)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
€ 16,50
Woensdag 5 apr. 2023 19:30 - 21:30
Zaterdag 8 apr. 2023 11:00 - 13:00
Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Keti Koti - Vrijheidscollege - Jeangu Macrooy

Keti Koti - Vrijheidscollege - Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy (1993) is een Nederlandse zanger en songwriter. Hij is onder andere bekend van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2021. In 2014 vertrok hij vanuit Suriname naar Nederland, waar hij zijn debuut-EP ‘Brave Enough’ uitbracht. Dit leverde hem de titel 3FM Talent op, naast een nominatie voor de Edison Pop als Beste Nieuwkomer. In 2017 bracht Jeangu zijn debuutalbum 'High On You' uit en sindsdien speelde hij op verschillende grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag. Eind 2022 heeft Jeangu Macrooy zijn derde studio album ‘Summer Moon’ uitgebracht, zijn meest openhartige plaat tot nu toe. Jeangu's Keti Koti Vrijheidscollege gaat over de herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, en de enorme impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag.Deelname is gratis, meld je wel even aan.Dit vrijheidscollege wordt mede mogelijk gemaakt door Comité 30 juni-1 juli Arnhem.

8 juni 19:30 - 21:30
Rozet Centrum
ArcheoHotspot Arnhem

ArcheoHotspot Arnhem

Kijk mee, doe mee, denk mee! Elke woensdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur. ArcheoHotspot Arnhem maakt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk.

16 juni 13:00 - 16:00
Rozet Centrum
Rondleiding Erfgoedcentrum

Rondleiding Erfgoedcentrum

In grote stappen door de geschiedenis van Arnhem aan de hand van de objecten in het Erfgoedcentrum. 

16 juni 14:00 - 14:40
Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Online: ArcheoAcademy

Online: ArcheoAcademy

ONLINE