Zigeunermuziek doet pijn
DVD

Zigeunermuziek doet pijn (cop. 2007)/ camera en regie Bob Entrop, muz. Jeroen Goeijers, Nello Weis Mirando ; prod. Nicole Neefs, Arda Nederveen

Portret van violist Nello Weis Mirando, die in het zigeunerorkest van zijn vader en oom een harde leerschool kreeg

Aanwezigheid

Recensie

Film over zigeunerviolist Nello Mirando, zoon van Tata Mirando, leider van het beroemdste zigeunerorkest van Nederland. Nello leerde al op zeer jonge leeftijd het vak via de harde leerschool van zijn vader en ontwikkelde zich tot een van beste vertolkers van de Sinti-muziek, ondanks de beenmergziekte waardoor hij maar twee vingers van zijn linkerhand kan gebruiken. In de film wordt Mirando een jaar gevolgd door filmer Bob Entrop (Tussen eten en de afwas, Big deal). We zien hem zijn viool poetsen in zijn Amsterdamse woning, optreden in horeca en theater, koken voor vrienden, lesgeven aan jonge muzikanten en allerhande medische zorg ondergaan. Hij blijkt een violist tegen wil en dank. Eigenlijk vindt hij het een rotvak met al dat nachtbraken, die drank en het regelen van de engagementen. De fatalist Mirando is blij dat zijn kinderen een ander vak gekozen hebben. Het grillige verloop van zijn ziekte levert ook spanningen op, het is nooit zeker of hij lekker kan spelen. Tegelijkertijd is hij verslaafd aan de muziek van zijn cultuur en heeft hij een onvoorwaardelijke liefde voor zijn instrument. Die tegenstellingen leveren een boeiend en integer portret op van een bevlogen muzikant. Compleet met een happy end: een behandeling in het AMC doet wonderen voor zijn gezondheid.

Specificaties

Nederlands

Titel Zigeunermuziek doet pijn
Secundaire auteur Bob Entrop
Type materiaal DVD
Uitgave Breda : SOL FILMproducties, cop. 2007
Overige gegevens 1 dvd-video (ca. 80 min.) - kleur, geluid
Annotatie Videoversie van de gelijknamige film. - Nederland : SOL FILMproducties, cop. 2007. - Nederlands gesproken, Engels ondertiteld. - Geproduceerd op cd-/dvd-r(w)
PPN 308078020
Rubriekscode 783.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zigeunermuziek
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Zigeunermuziek