01 december 2021

Barbara Esseboom is Arnhemse Held 2021

Barbara Esseboom is Arnhemse Held 2021
Klik op de foto voor een vergroting

Barbara Esseboom is de Arnhemse Held van 2021 en wordt toegevoegd aan de eregalerij met helden in Rozet Centrum. Zij krijgt deze titel voor haar initiatief om Keti Koti voor het eerst officieel te herdenken en te vieren in Arnhem.

Barbara Esseboom werd in Paramaribo geboren en is één van de onderzoekers bij het project ‘Sporen van de slavernij in Gelderland’ van Erfgoed Gelderland. Daarnaast is zij initiatiefnemer van Comité 30 juni 1 juli Arnhem waarmee zij dit jaar voor het eerst de officiële Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’) herdenking en viering in Arnhem realiseerde.

Keti Koti is voor Barbara meer dan alleen een herdenking of een feest over vrijheid. “Het gaat over een inclusieve samenleving. Mensen eerlijke kansen geven en echt deelnemer laten zijn van de maatschappij.”

De andere genomineerden waren Tonnie van den Herik en Wase Omar. Tonnie van den Herik werd genomineerd omdat zij al bijna 40 jaar opkomt voor de daklozen in Arnhem en hen een veilige plek, eten en steun biedt. Wase Omar is oprichter van de Vereniging Sport en Integratie en organiseert activiteiten om kwetsbare mensen in met name Immerloo en Het Duifje samen te brengen.

Bekijk hier de video van de bekendmaking.

Heldenrollen

In Rozet hangen heldenrollen: rollen met daarop foto’s van mensen die belangrijk zijn (geweest) voor Arnhem. Om ook de helden van nu een plek te geven op de rollen, vraagt Rozet Arnhemmers jaarlijks om hun held door te geven. Uit de aanmeldingen kiest een jury – bestaande uit Patrick Arink, Melvin Kolf, Elmar Noteboom en Jenny Doest – de genomineerden en de winnaar.

Kijk op rozethelden.nl/heldenverkiezing voor alle helden van Rozet.

Deel dit item