12 januari 2023

Tips en lesideeën boordevol poëzie

Tips en lesideeën boordevol poëzie
Klik op de foto voor een vergroting

Het internet staat vol leuke sites en ideeën als je met gedichten en dichten in de klas aan de slag wilt gaan. Hieronder volgt een selectie van websites, apps en filmpjes die je in de klas kan gebruiken.

Websites 

  1. Poëziepaleis organiseert jaarlijks de landelijke poëziewedstrijd ‘Kinderen en Poëzie’ (je kunt inzenden tot 5 februari 2023).  Op hun site vind je meer informatie over de wedstrijd, bundels met winnende gedichten van kinderen en lesbrieven voor het primair onderwijs.  
  1. Raadgedicht: op deze site vind je tien weken achter elkaar een gedicht met één ontbrekend woord. Deelnemers kunnen raden welk woord ontbreekt (en vinden vaak mooiere woorden dan de dichter had bedacht). Van 10 september t/m half november 2022 kon je mee raden (dit keer voor 10+), maar de gedichten staan nog steeds op de site en zijn gewoon te gebruiken! 
  1. School der poëzie: deze organisatie organiseert poëzieprojecten voor po en vo en heeft ook lesmaterialen op hun site staan. 
  1. Poëzieweek is een jaarlijkse campagne van het CPNB in laatste week januari. Elk jaar is er een lessenreeks bij het thema, ook voor het primair onderwijs. De reeks is gratis op te vragen. Het lessenarchief is ook downloadbaar.  
  1. Plint is een uitgeverij die poëzie en beeldende kunst met elkaar verbindt op posters, kaarten, kalenders en allerhande voorwerpen. Sinds vijf jaar is Plint ook uitgever van het tijdschrift Dichter. Bij twee nummers zijn lesbrieven gemaakt. 
  1. Poëziepromotiemachien (Cubiss) is een website met gedichten, om te lezen en te luisteren. Ook vind je bij de gedichten in verschillende kunstdisciplines lesactiviteiten: dans, toneel, fotografie, beeldende kunst, film, muziek. 

Apps 

  1. Raadgedicht (zie hierboven bij websites, ook als app) 
  1. Puzzling Poetry van Studio Louter. Bestaande kindergedichten zijn door elkaar gehusseld. Versleep de woorden tot alle woorden op de goede plaats staan.  

Filmpjes over dichten / met dichters 

  1. Het Klokhuis over poëzie 
  1. Twee korte films van de Kunstbalie – Kwam dat zien: 1 en 2. Jaap Robben en Edward van de Vendel doen hier een boekje open over beeldspraak. 
Deel dit item