Op diverse plekken langs de trappen van Rozet hangen heldenrollen, met daarop foto's van mensen die belangrijk zijn (geweest) voor Arnhem. Tot het einde van dit jaar lichten we vijf helden extra uit. 

 

LOESJE - literaire held
Loesje is de naam van een fictief meisje dat het leven op de wereld beter en mooier wil maken met posters: eenvoudig, direct, op straat, op social media en onder de mensen. 

Helden Loesje


KATE TER HORST - verzetsheld
De Engel van Arnhem, die bijnaam kreeg Kate ter Horst van de gewonde Engelse soldaten die ze in september 1944 opving in haar huis, een pastorie, in Oosterbeek. Haar verhaal is verfilmd in A bridge too far.

206.02 Kate Anna ter Horst Arriens LR


TATA MIRANDO - muziekheld
Tata Mirando was leider en oprichter van het gelijknamige zigeunerorkest. Zijn artiestennaam Tata betekent 'vader'. Tata heeft de Nederlandse muziekwereld geïnspireerd met nieuwe muziek. 

148.05 Tata Josef Weiss alias Tata Mirando 1895 LR


INEKE HANS - kunstheld
De Nederlandse ontwerper Ineke Hans ontwerpt industriële meubels en producten, maar ook handgemaakte objecten voor toonaangevende internationale fabrikanten. Ze wordt gezien als een van de toonaangevende Nederlandse ontwerpers. 

Ineke Hans foto Lennart Heijer

Foto: Lennart Heijer


HENK 'CHARLY' BOSVELD - sportheld

Henk Bosveld begon zijn voetbalcarriere bij de amateurs van VVO uit Velp. In 1968/1969 speelde hij voor het eerst bij Vitesse. In 1973 keerde hij definitief terug naar de Arnhemse club en speelde er tot 1979. Henk is verkozen tot de beste speler van Vitesse van de 20e eeuw. 

39.03 Henk Charly BosveldLR