Gelderse gasten

Voor ‘Gelderse Gasten’ vragen we zeer diverse mensen - bekend en minder bekend - om vanuit hun persoonlijke verhaal en voorkeuren in onze collectie te duiken. Samen met een medewerker van Rozet struinen ze door de Rozet-collectie en maken ze een keuze uit de grote hoeveelheid materialen. Ze baseren hun keuze op wat zij zelf mooi vinden of op wat zij onder de aandacht willen brengen van een groter publiek.

Het gekozen materiaal wordt tijdelijk tentoongesteld in een speciaal ontworpen kast in de hal van Rozet Centrum.

De keuze wordt gemaakt uit de gehele collectie van Rozet. Dat is breder dan je misschien denkt. Bijvoorbeeld een voorwerp (uit het Erfgoedcentrum), een foto, een podcast, een prentenboek of manuscript, een databank of een strip; van Arnhemse krant tot spannende thriller. We zijn trots op onze brede collectie en laten op deze manier aan onze bezoekers zien wat we allemaal in huis hebben.

De Kast

De collectiekeuze is te zien in een speciaal ontworpen kast in Rozet Centrum. Deze kast werd ontworpen door Niels Awater, een jonge, Arnhemse ontwerper.

Niels studeerde Productontwerp aan ArtEZ. Hij werkt graag met alledaagse voorwerpen. Deze kast werd dan ook gemaakt van gekleurde, kunststof kratjes. Hij geeft mensen graag een nieuwe, humorvolle blik op de functie en vorm van bestaande voorwerpen. Na een uitgebreide brainstorm koos Niels voor een materiaal dat lekker afsteekt tegen het hout in het gebouw en dat bovendien modulair is en makkelijk te hanteren.

Het leuke aan kratten is dat deze vaak gebruikt worden om waardevolle spullen in te bewaren of te vervoeren. Ook zijn kratten modulair en flexibel wat ze heel geschikt maakt voor deze tijdelijke exposities.

De Kast

De gasten

Marc van Berkel | november 2023

Onze laatste Gelderse Gast was dr. Marc van Berkel. Marc is docent geschiedenis aan de HAN en bijzonder hoogleraar Holocausteducatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet onderzoek naar historische thema’s in het onderwijs. Hij richt zich hierbij op de Holocaust in het geschiedenisonderwijs door de jaren heen. Door leermiddelen en onderwijsprogramma’s te bestuderen, door docenten en leerlingen te bevragen, en door docenten te ondersteunen met trainingen of nascholingen, draagt Marc bij aan de verbetering van Holocausteducatie.

René Gademann interviewde Marc op woensdagavond 8 november 19.30 uur in Rozet. Van dit interview worden opnames gemaakt door RTV Connect voor het programma Gelderse gasten.

Klaas Gubbels | maart 2023

Vanaf 25 maart 2023 is kunstenaar Klaas Gubbels onze Gelderse gast. Klaas maakt schilderijen, grafiek en sculpturen en is het meest bekend om zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. Hij werd geboren in Rotterdam en groeide daar op. In 1952 verhuisde hij naar Arnhem waar hij ook de Academie voor Kunstoefening volgde. Zijn werk is in talloze exposities in binnen en buitenland te zien geweest en hij is nog steeds elke dag in zijn atelier te vinden.

Klaas leest zelf vanwege zijn dyslexie nauwelijks maar opvallend is dat schrijvers en dichters zijn beste vrienden zijn en waren. Ook samen zijn de mooiste projecten gemaakt. Werk van en over zijn vrienden èn over Klaas zelf vind je in onze kast op de tweede etage in de bibliotheek van Rozet Centrum en op de website.

Maria Kooper | september 2022

De komende periode is Maria Kooper onze Gelderse Gast! Maria is de oprichtster van Outfit Library LESS, waar alle mensen kunnen genieten van een inclusief, schuldvrij, body positief alternatief voor winkelen. Met behulp van een kledingbibliotheeksysteem met een prepaid tegoed, kunnen leden kledingstukken lenen in plaats van kopen. Maria: “De deeleconomie is een middel om een evenwichtige staat van minder te bereiken.”

Maria deelt nu niet alleen haar kennis van de kledingbibliotheek met ons, maar ook haar grote kennis over mode, de mode-industrie, duurzaamheid en zelf mode maken.

Dolly Verhoeven | maart 2022

De eerste Gelderse Gast in dr. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De geschiedenis van Gelderland bekend maken bij het grote publiek is een van haar doelen. Ze leidt onder meer het project ‘Verhaal van Gelderland’ dat een overzicht maakt van de Gelderse geschiedenis van de prehistorie tot nu.

In haar keuze vind je onder meer boeken over familie- en stamboomonderzoek.