Gelderse gasten

Voor ‘Gelderse Gasten’ vragen we zeer diverse mensen - bekend en minder bekend - om vanuit hun persoonlijke verhaal en voorkeuren in onze collectie te duiken. Samen met een medewerker van Rozet struinen ze door de Rozet-collectie en maken ze een keuze uit de grote hoeveelheid materialen. Ze baseren hun keuze op wat zij zelf mooi vinden of op wat zij onder de aandacht willen brengen van een groter publiek.

Het gekozen materiaal wordt tijdelijk tentoongesteld in een speciaal ontworpen kast in de hal van Rozet Centrum.

De keuze wordt gemaakt uit de gehele collectie van Rozet. Dat is breder dan je misschien denkt. Bijvoorbeeld een voorwerp (uit het Erfgoedcentrum), een foto, een podcast, een prentenboek of manuscript, een databank of een strip; van Arnhemse krant tot spannende thriller. We zijn trots op onze brede collectie en laten op deze manier aan onze bezoekers zien wat we allemaal in huis hebben.

RTVConnect interviewt onze Gelderse Gast over zijn of haar keuze.

We hebben drie à vier gasten per jaar. Gasten kunnen bekende Gelderlanders zijn, maar ook je buurman, een bekende slager uit Winterswijk of de juf uit Renkum. Bekendheid en positie zijn niet belangrijk. Het gaat erom wat iemand te vertellen heeft.

Iedere gastcollectioneur mag één boek kiezen dat verloot wordt via onze Facebookpagina.

Iedereen kan mensen aandragen via Facebook of onderstaande link.

Ik wil iemand aanmelden

RTVConnect interviewt onze Gelderse Gast over zijn of haar keuze.

De Kast

De collectiekeuze is te zien in een speciaal ontworpen kast in Rozet Centrum. Deze kast werd ontworpen door Niels Awater, een jonge, Arnhemse ontwerper.

Niels studeerde Productontwerp aan ArtEZ. Hij werkt graag met alledaagse voorwerpen. Deze kast werd dan ook gemaakt van gekleurde, kunststof kratjes. Hij geeft mensen graag een nieuwe, humorvolle blik op de functie en vorm van bestaande voorwerpen. Na een uitgebreide brainstorm koos Niels voor een materiaal dat lekker afsteekt tegen het hout in het gebouw en dat bovendien modulair is en makkelijk te hanteren.

Het leuke aan kratten is dat deze vaak gebruikt worden om waardevolle spullen in te bewaren of te vervoeren. Ook zijn kratten modulair en flexibel wat ze heel geschikt maakt voor deze tijdelijke exposities.

De Kast

De Gast

De komende periode is Maria Kooper onze Gelderse Gast! Maria is de oprichtster van Outfit Library LESS, waar alle mensen kunnen genieten van een inclusief, schuldvrij, body positief alternatief voor winkelen. Met behulp van een kledingbibliotheeksysteem met een prepaid tegoed, kunnen leden kledingstukken lenen in plaats van kopen. Maria: “De deeleconomie is een middel om een evenwichtige staat van minder te bereiken.”

Maria deelt nu niet alleen haar kennis van de kledingbibliotheek met ons, maar ook haar grote kennis over mode, de mode-industrie, duurzaamheid en zelf mode maken.

De Gast