State of Fashion 2024 | Ties That Bind

Samengesteld door Rachel Dedman en Louise Bennetts brengt State of Fashion 2024 | Ties that Bind creatieve praktijken op het gebied van mode, textiel en hedendaagse kunst uit het mondiale Zuiden in beeld. Deze editie van de Biënnale onderzoekt de complexiteit van traditie, de politieke kracht van kleding en alternatieve oplossingen voor de uitbuitende modesystemen.

State of Fashion 2024 | Ties That Bind

Programma

In Rozet is van 17 mei t/m 30 juni 2024 (gratis) een mode-expositie ingericht, speciaal voor de State of Fashion Biënnale 2024. Deze expositie wordt gevormd door het werk van 5 Arnhemse makers/collectieven. Hankyul Joeng samen met HongKai Li en Jiwoo Lee, Raven, Batuhan Demir samen met Ülkühan Akgül, Sophie Roumans en Bas Kosters zullen met nieuw werk reflecteren op de thematiek van deze biënnale.

Programma

Exposanten

Hankyul Joeng, HongKai Li en Jiwoo Lee

Drie kunstenaars uit verschillende kunstrichtingen kwamen samen en experimenteerden met de mogelijkheid van voedsel in de mode. De creatie van dit project omvat de geschiedenis van voedsel, wilde materialen en kleuren, waarbij niet alleen wordt geëxperimenteerd met de mogelijkheid van materialen in de mode, maar ook het bewustzijn van gelijkheid wordt vergroot.

Hankyul Joeng, HongKai Li en Jiwoo Lee

Raven

Wearable Stories is een uniek initiatief waarin onderbelichte verhalen van jongeren, die zelf niet vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan dergelijke festivals, op bijzondere wijze tot leven komen. In Wearable Stories spelen de verhalen van deze jongeren de hoofdrol.

Wearable Stories van Collectief Raven maakt met jongeren uit zorginstellingen jassen die hun verhaal weergeven. Deze jassen zijn er ook om gedragen te worden. Zo draag je letterlijk iemands verhaal. Betekenisvolle Arnhemmers gaan de jassen dragen tijdens deze speciale ceremonie waar de mensen achter Collectief Raven bij aanwezig zijn.

Zaterdag 1 juni, 20.00-21.30 uur, Whataboutery 03, Rembrandt Arnhem

Raven

Batuhan Demir & Ülkühan Akgül

Ülkuhan Akgül en Batuhan Demir vormen een ontwerpduo, beiden afkomstig uit een Turkse immigrantenfamilie. Ze weven verhalen die het gewone overstijgen. Met een flair voor drama en een toewijding aan het grenzen te verleggen, blazen ze verhalen van opmerkelijke individuen leven in door hun gedurfde visuele uitingen.

Voor hun installatie in Rozet hebben Batuhan en Ülkühan personen geïnterviewd die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Samen met hen blikken ze terug op deze gesprekken en tonen ze wat ervan deze gesprekken terug te zien is in hun project. Je mag zelf ook vragen stellen. Een interactieve bijeenkomst die een nieuwe laag toevoegt aan het project en tegelijkertijd dient als een mooie afsluiting van het State of Fashion curated by FDFA gedeelte.

Zaterdag 29 juni, 14.30-15.30 uur, Rozet Centrum – Aanmelden

Batuhan Demir & Ülkühan Akgül

Sophie Roumans

Sophie, geboren in 1990, richtte in 2018 haar gelijknamige label op en onthulde haar debuutcollectie bij M-ODE Amsterdam. Vanuit haar studio in Arnhem combineert ze haar kledingstukken naadloos met conceptueel design (foto: Jurre Nieuwenhuis).

Dissolution of Neglect
In deze performance, waaraan je zelf kan deelnemen, komen kunst, spiritualiteit en melodieën samen. Sophie Roumans en Katarina Molin Mota voeren onder de zang vanNikkie Kemp een ritueel op waarbij de beweging en het water centraal staan als metafoor voor transformatie. En dat sluit weer naadloos aan bij Roumans’ installatie “Dissolution of Neglect”.

Zaterdag 29 juni, 16.00-16.30 uur, Rozet Centrum – Aanmelden

Sophie Roumans

Bas Kosters

Bas Kosters handelt als kunstenaar en designer altijd vanuit bevlogenheid en compassie. Vanuit engagement creëert hij werelden bevolkt door vele uitbundige, alarmerende en tedere figuren.

Foto: Marc Deurloo

Bas Kosters

Activiteiten

Zeefdrukinstallatie Farah Fayyad

Voor State of Fashion 2024 komt Fayyads originele zeefdruktafel weer in actie. Acht kunstenaars en ontwerpers van de thuis- en zusterlocaties van de Biënnale hebben de opdracht gekregen om nieuwe ontwerpen te maken voor Ties that Bind.

Op de volgende dagen kun je als bezoeker je kledingstuk(ken) of draagtas naar Rozet brengen om ze gratis te bedrukken met een uniek design van State of Fashion 2024!
vrijdag 17 mei (13.00-15.00 uur)
zaterdag 25 mei (13.00-16.00 uur)
zaterdag 15 juni, zaterdag 22 juni, zaterdag 29 juni (13.00-16.00 uur)

Aanmelden is niet nodig. Kom langs en neem je kledingstuk of draagtas mee!

Zeefdrukinstallatie Farah Fayyad

Activiteiten