Non-formeel leren

Niet alleen in een leslokaal leer je. Naast opleidingen, trainingen en workshops is er ook zoiets als non-formeel leren. Het grootste gedeelte van wat je leert gebeurt vooral tijdens je loopbaan. Of tijdens informele (taal)activiteiten in Rozet. Rozet is partner in KunstWerk en CLOCK. Rozet organiseert veel activiteiten voor iedereen die moeite heeft met lezen, spreken en internetten.

Non-formeel leren

Wat is KunstWerk?

De naam zegt het al: van kunst naar werk. Wil je je creativiteit ontplooien?
Volg dan een jaar lang, een dagdeel per week, creatieve lessen bij Rozet. Denk aan theaterlessen en fotografieworkshops. Hiervoor word je door een vaste kunstdocent van Rozet en een vaste trajectbegeleider van SizaWerk begeleid. En in de tussentijd ga je op zoek naar een werkervaringsplek die bij jou past. Met als uiteindelijk doel een baan bij een werkgever.

Door creatief bezig te zijn ontdek je waar jouw passies en talenten liggen. Ook leer je samen te werken, vergroot je je zelfvertrouwen en werk je aan een positief zelfbeeld .

Wat is het niet?

Je wordt niet opgeleid tot kunstenaar.

Wat is KunstWerk?

Traject

De lessen bestaan uit 5 modules van elk 6 weken:

 1. Zelfinzicht: Je ontdekt kwaliteiten bij jezelf die je kunnen helpen bij het vinden en behouden van interessant werk. Daarnaast leer je omgaan met je grenzen en valkuilen.
 2. Inzicht in de ander: Je leert andere, heel verschillende mensen beter begrijpen.
 3. Zelfregulering: Je gaat verantwoordelijkheid aan en leert hoe je niet afgeleid kunt worden. Je geeft je mening. Leren luisteren en je aanpassen horen hier ook bij.
 4. Omgang met de ander: Je leert jezelf te presenteren en samenwerken. Leren omgaan met conflicten hoort hierbij.
 5. Motivering: Tot slot leer je initiatief te nemen, doorzettingsvermogen te tonen en goed te presteren.

De groepen zijn nooit groter dan 10 deelnemers.

Mogelijke werkgever?

KunstWerk is op zoek naar werkgevers in Arnhem en omgeving.

Weet jij een stageplek, werkervaringsplek of arbeidsplaats? Of heb je een tip voor een leuke werkgever? Laat het ons weten!

We maken graag een afspraak om de voordelen en voorwaarden voor de plaatsing van een KunstWerk-deelnemer in jouw bedrijf te belichten.

Vragen of aanmelden

Voor vragen of aanmelding kun je terecht bij Ans Smeenk-Evers van SizaWerk, ans.smeenk.evers@siza.nl.

Video impressie

Haal je certificaat bij CLOCK!

CLOCK is de non-formele leerweg voor autodidacte kunstprofessionals en culturele ondernemers, organisaties en praktijkbeoefenaars.

CLOCK is een internationale community van non-formals in de culturele en creatieve sector, actief in onder meer negen Europese landen, waaronder Nederland. CLOCK staat voor het leren van en met elkaar.

De community gaat uit van de erkenning van vaardigheden, kennis en ervaring opgedaan in de praktijk. CLOCK wil deuren openen voor gecertificeerde kandidaten en brengt de formele en de non-formele wereld dichter bij elkaar.

Hoe werkt CLOCK certificering?

Kandidaten bouwen online hun portfolio op en geven daarmee anderen inzicht in hun professioneel niveau.

 • Met vijf jaar praktijkervaring en tenminste vier projecten uitgevoerd in de laatste twee jaar, kun je opgaan voor Europese certificering via het SCQF (Scottish Credit and Qualifications Framework). CLOCK valideert op drie niveaus: sector expert (master), associate degree (HBO) en advanced trainee (MBO, VAVO, Havo). Het masterniveau is Engelstalig.
 • Je krijgt ondersteuning van mentoren face to face, via skype, mail en telefoon.

Meer informatie over CLOCK:
www.clockyourskills.com
www.cultuurcollege.nl/clock

CLOCK Australië
CLOCK is een wereldwijd initiatief. Australië is een van de deelnemende landen. Lees hier meer over de Bootcamp die zij organiseerden.

Interview met Ismene Elbers
Ismene Elbers is Kunst Cultuur Coach. Zij is een van de deelnemers van het CLOCK certificeringstraject. Lees hier haar verhaal.

Haal je certificaat bij CLOCK!

Wie kan meedoen?

Ervaren praktijkbeoefenaars die hun CV willen upgraden kunnen meedoen. In de driedaagse CLOCK Bootcamp behaal je je certificaat.

 • CLOCK toont het niveau van praktijkbeoefenaars aan
 • CLOCK certificeert op het niveau van sectordeskundige (master), associate degree (HBO) en advanced trainee (MBO, VAVO, Havo)
 • CLOCK draagt ​​bij aan duurzame inzetbaarheid van praktijkbeoefenaars
 • CLOCK draagt ​​bij aan diversiteit in het werkveld
 • CLOCK stimuleert talent- en loopbaanontwikkeling