Media is in de wereld om ons heen niet meer weg te denken. Dit kan een positieve invloed hebben op mensen, maar er zit ook een keerzijde aan. Media kunnen kinderen, jongeren en volwassenen stimuleren, activeren, tot nadenken aanzetten of juist ontspanning bieden. Maar hoe zorgen we ervoor dat we ook nog ontspannen? Zowel met als zonder media.
De Week van de Mediawijsheid heeft als doel om Nederlanders mediawijzer te maken en bewust te maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheid als gebruiker van (digitale) media. De Week van de Mediawijsheid is dit jaar van 8 t/m 15 november 2024, bekijk hier het programma vanuit Rozet: Agenda – Rozet
Rozet werkt samen met Mediasmarties. Ze geven ouders en professionals een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van het kind. Een van de methodes waarmee ze werken is de afwisseling van lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met of zonder schermen.
Wil je weten hoe? Kijk voor meer informatie op de website van Mediasmarties of download hiernaast de brochure (in Nederlands). Spreek je thuis een andere taal? Klik hieronder voor de beschikbare vertalingen.
Kinderen gebruiken media thuis, maar ook op school. Wist je dat je als klas gratis mee kan doen met de Mediamasters Game? Kijk voor meer informatie op de website van MediaMasters.
Wil jij aan de slag met jouw klas met het maken van een journaal of televisie? Of wil je de leerlingen met een workshop bewust maken van de do’s and dont’s van sociale media of de macht van reclame? Boek voor je klas een workshop van Toonbeeld Schoolprojecten. Tijdens deze workshops komen burgerschapsthema’s zoals de rol van de media en democratie naar voren. Wil je als docent weten hoe je in de klas het gesprek aan kan over mediawijsheid? Kom naar deze bijeenkomst voor leerkrachten: Aan de praat over (sociale) media: Het gesprek in de klas over Mediawijsheid.
Heb je andere vragen over de Week van de Mediawijsheid of over mediawijsheid binnen de school? Mail voor vragen naar kim.troost@rozet.nl
Wist je dat we in onze collectie ook boeken hebben over mediawijsheid? Dit zijn zowel handboeken voor ouders en opvoeders, als informatieve boeken voor leerkrachten. Maar weet je dat er ook leuke leesboeken voor kinderen tussen zitten waar je het gesprek over kunt aangaan?
Gehckt – Remco Pijpers
Het bromvliegeffect junior – Eva van den Broek
Nep – Caja Cazemier
500 appjes die ik niet wil lezen – Maren Stoffels
Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen – Laurens J. Veltman
Generatie angststoornis – Jonathan Haidt
Wil je leren hoe je je computer of mobiel gebruikt? Heb je vragen over internet, DigiD of de (digitale) overheid? Kom naar activiteiten en/of spreekuren van Rozet.
Bekijk voor meer informatie: Digitale activiteiten
Of bezoek een van deze handige websites:
– Week van de Mediawijsheid: 8 t/m 15 november 2024
– Mediawijsheid.nl – Dé startpagina op het gebied van media en mediawijsheid
– Hoezomediawijs.nl – Leuk, veilig en slim gebruik van internet en (sociale) media – vanaf 10 jaar