Langs de trappen van Rozet hangen indrukwekkende cilinders met foto’s van echte Arnhemse helden: onze heldenrollen. Hierop zie je bijzondere mensen die Arnhem kleur geven – van schrijvers en sporters tot markante figuren en stille krachten achter de schermen. Een held is iemand die zich inzet voor anderen, iets bijzonders heeft gepresteerd of simpelweg een inspiratie is. Misschien is dat jouw collega die elke dag afval opruimt of zwerfdieren opvangt. Of een bekend persoon die jij bewondert.
Rocco Ostermann is auteur, zanger, componist en verhalenverteller. Naast zijn bijzondere prestaties op muzikaal vlak met bands als ‘Shaking Godspeed’ en ‘Donnerwetter’, is hij ook maatschappelijk actief als medeoprichter van ‘De Niemanders’. Dit project geeft mensen die je misschien niet dagelijks tegenkomt of spreekt, een stem.
Rocco is een Arnhems icoon, uniek in zijn soort. Geboren in Dinxperlo, maar nu al jaren woonachtig in deze stad. Met De Niemanders zet hij mensen in het spotlicht, mensen die een verhaal te vertellen hebben dat gehoord moet worden. Zelf heeft hij benadrukt; “De Niemanders is een teamproject, ik doe het niet alleen.” Wel is Rocco één van de drijvende krachten achter dit project. En de passie die hij hierin stopt, zie je terug in alles wat hij doet. Of het nu gaat om het componeren van muziek, liveoptredens geven, prachtige teksten schrijven of opkomen voor de medemens. Dit alles maakt Rocco dé Arnhemse Held van 2023.
Tonnie van den Herik bekommert zich al 40 jaar om het lot van daklozen in Arnhem. Onder meer bij opvangcentrum De Banaan biedt ze hen een veilige plek, eten en steun. Dat wordt gewaardeerd en gezien door de mensen in Arnhem.
Bij de jaarlijkse Arnhemse Heldenverkiezing werd Tonnie van den Herik telkens weer aangemeld. Haar werk verdient erkenning en waardering. Die kreeg ze al door een koninklijke onderscheiding enkele jaren geleden. In 2022 heeft Rozet de ‘ererol’ aan Tonnie toegekend: een oeuvreprijs voor haar onuitputtelijke inzet als ‘moeder van de daklozen’. Daarmee is zij vereeuwigd in de Arnhemse Heldengalerij.
Anwar Manlasadoon vluchtte in 2015 uit Syrië en kwam terecht in Arnhem. Anwar was afgestudeerd jurist, maar zijn diploma’s bleken in Nederland niets waard. Anwar leerde Nederlands, werkte een dag per week als filiaalleider bij de Aldi en begon een studie Industrieel Ontwerp aan de HAN.
Anwar is een voorbeeld voor veel Arnhemmers die als vluchteling naar Arnhem komen om hier een nieuw leven op te bouwen. De manier waarop Anwar in no time zijn plek wist te vinden in de Nederlandse samenleving, zorgde ervoor dat hij eerder dit jaar een van de zes winnaars was bij de verkiezing Beste Nieuwkomer in Nederland.
Niet alleen voor vluchtelingen is Anwar een voorbeeld en een rolmodel. De manier waarop Anwar zoekt naar verbinding, naar contact en naar dialoog, maakt dat hij inmiddels een veelgevraagd spreker is. In Arnhem en ver daarbuiten.
Geboren op 1 januari 1991 in Ain Alarab, Syrië.
Barbara Esseboom werd in Paramaribo geboren en groeide in Arnhem op met verhalen, liederen en rijmpjes die op een subtiele manier verwezen naar het slavernijverleden.
Barbara is een van de onderzoekers bij het project ‘Sporen van de slavernij in Gelderland’ van Erfgoed Gelderland. Daarnaast is zij initiatiefnemer van Comité 30 juni 1 juli Arnhem waarmee zij in 2021 voor het eerst de officiële Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’) herdenking en viering in Arnhem realiseerde. Keti Koti is voor Barbara meer dan alleen een herdenking of een feest over vrijheid. “Het gaat over een inclusieve samenleving. Mensen eerlijke kansen geven en echt deelnemer laten zijn van de maatschappij.”
“Het is belangrijk om de geschiedenis te kennen, omdat de geschiedenis nog altijd invloed heeft op onze huidige maatschappij en hoe wij naar elkaar kijken. Er leven meer mensen in slavernij dan ooit tevoren’’, zegt ze, daarmee verwijzend naar mensen die de grondstoffen voor bijvoorbeeld de batterij in telefoons uit de mijnen naar boven halen. “En kleding die voor niets gemaakt wordt. Ik hoop dat we ons steeds blijven afvragen: wat is het dat we hebben, hoe komen we eraan en wie heeft de prijs betaald?”
Elmar Noteboom is de drijvende kracht achter InDifferent. InDifferent is een community van leerlingen en docenten op verschillende middelbare scholen in Arnhem. Zij zetten zich in vóór diversiteit en respect en tegen discriminatie op school. School hoort een prettige en veilige plek te zijn voor iedereen, maar helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is er InDifferent.
Een van de mensen die Elmar nomineerde, motiveerde haar keuze als volgt:
“Ik zie elke dag met eigen ogen hoe hij leerlingen, waaronder mij, helpt met problemen waar middelbare school leerlingen mee moeten dealen. Zo is hij een aanspreekpunt voor kinderen die afwijken van de norm. Hij heeft mij persoonlijk erg veel geholpen in een periode waarin ik me bang en somber voelde. Daarom is hij voor mij een held.”
Buurtcentrum De Lommerd in het Spijkerkwartier is het bruisende hart van de wijk. Het buurtcentrum werd jaren geleden mede opgericht door de Arnhemse held Willem van Gent. Willem van Gent is al jaren nauw betrokken bij zowel de Lommerd als bij de leefbaarheid in de wijk. Hij wordt omschreven als ‘de hoeksteen van de wijk’.
“Hij is beschikbaar, probleemoplossend, vriendelijk en initiatiefrijk”, aldus een van de vele mensen die Willem van Gent nomineerde voor de titel Arnhemse held.
Iemand anders motiveerde zijn keuze alsvolgt:
“Willem is een uitmuntend gastheer, de beschaving in persoon en een zeer betrouwbaar mens. Hij is een bescheiden, liefst op de achtergrond optredende man van grote klasse.”
Wie Marcel Legerstee zegt, zegt Ome Joops Tour. De wielerronde werd opgericht door zijn vader, Joop Legerstee, maar is onder de bezielende leiding van Marcel Legerstee uitgegroeid tot een evenement dat niet meer is weg te denken uit de Arnhemse samenleving.
Ome Joops Tour duurt tien dagen. De organisatie van de wielerronde voor kinderen die geen vakantiemogelijkheden hebben, is echter iets dat maanden van voorbereiding vergt. Die organisatie bestaat uit tientallen vrijwilligers, maar steunt op de ongekende energie, enthousiasme, vasthoudendheid en bevlogenheid van Marcel Legerstee.
Meldingen