Het verhaal van Gelderland

GLD-01-23
Het verhaal van Gelderland

Ben je ook benieuwd welke indrukwekkende sporen de Romeinen langs de grote Gelderse rivieren achterlieten? Hoe machtig het hertogdom Gelre in de late middeleeuwen was en welke hoofdrol Gelderland speelde in de Tachtigjarige Oorlog? In vier avonden neemt historicus en programmamaker bij Omroep Gelderland René Arendsen je samen met een aantal gastsprekers mee door de Gelderse geschiedenis. Hij doet dat aan de hand van de vierdelige boekenreeks Verhaal van Gelderland. Iedere avond staat één tijdvak centraal.

In de eerste bijeenkomst hebben we het over de vroegste geschiedenis van de prehistorie, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Gastspreker is Paul van der Heijden die verschillende boeken schreef over de Romeinen in Gelderland.

De tweede avond belichten we Gelderland als zelfstandig middeleeuws vorstendom in het hart van Europa. Hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman aan de Radboud Universiteit Nijmegen brengt het Gelderse hofleven van zeshonderd jaar geleden tot leven.

Tijdens de derde bijeenkomst kijken we naar Gelderland als Nederlands gewest in de zeventiende en achttiende eeuw. Historicus Joost Rosendaal neemt ons mee naar de revolutionaire laatste decennia van deze periode waarin een aantal Geldersmannen een verrassend grote rol spelen.

De laatste avond is bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven te gast. Zij was de projectleider van de boekenreeks Verhaal van Gelderland en schreef het hoofdstuk over de twintigste eeuw.

Gelderland speelde altijd een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland en Europa. Als je deze cursus hebt gevolgd kijk je voor altijd met andere ogen naar onze mooie provincie. Deze cursus wordt gegeven in het kader van Verhaal van Gelderland. Dit project verbindt musea, verhalen, onderzoeken en collecties die elk een stukje van de provinciegeschiedenis vertellen. De cursus is georganiseerd door Rozet Arnhem in samenwerking met Erfgoed Gelderland.

De eerste avond is de boekenreeks Verhaal van Gelderland te koop.

Gegevens

Nog 48 plekken beschikbaar
Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
€ 100,00
Docent René Arendsen
Dinsdag 26 sep. 2023 19:30 - 21:30
Dinsdag 3 okt. 2023 19:30 - 21:30
Dinsdag 10 okt. 2023 19:30 - 21:30
Dinsdag 24 okt. 2023 19:30 - 21:30

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Eureka! 3d printen

Eureka! 3d printen

Wel eens gehoord van een 3d printer? En lijkt het jou tof om zelf iets te kunnen ontwerpen en dit ook daadwerkelijk te printen? Dan is deze cursus misschien wel wat voor jou.

29 november - 20 december
4 sessies
MakerCosmos
De Muziekmakerij

De Muziekmakerij

De Muziekmakerij is de muziekschool voor Arnhem en omgeving. Wil jij ook gaan zingen of een instrument leren bespelen?

Meld je het gehele jaar aan
Rozet Centrum
De Schrijfkamer

De Schrijfkamer

Ongeveer eens in de twee weken bespreken we op woensdagavond de verhalen en romanfragmenten die de zondag daarvoor zijn ingeleverd. Pratend over inhoud, stijl, compositie, en perspectief proberen we elkaar verder te helpen.

6 september - 3 april
16 sessies
Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Rozet Centrum
Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE