Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Kunst van het Maken, een symposium maakonderwijs met kunst

Kunst van het Maken, een symposium maakonderwijs met kunst

Hoe kunst en techniek samengaan in maakonderwijs en daarbij verbonden zijn aan de gangbare thema’s van wereldoriëntatie, zowel kunstdiscipline- als vakoverstijgend.

Dat maak je mee op dinsdag 14 november 2023 van 16.00-21.00 in Rozet.

Maakonderwijs staat hoog op de agenda’s van de Arnhemse schoolbesturen. Rozet Onderwijs en MakerCosmos presenteren 8 projecten maakonderwijs die in co-creatie met Arnhemse scholen en kunstenaars zijn gemaakt en getest. Verwondering en verbeelding zijn de basis met de kunsten als inspiratie. Leerlingen werken met zowel analoge- als digitale technieken om hun ideeën zichtbaar, hoorbaar en voelbaar te maken. Leerlingen zijn ‘MAKER’, ze leren door te maken.

Het symposium De Kunst van het Maken maakt deel uit van de landelijke Maakdag en van Fablearn Dialogues 2023.


Programma

16.00 -16.45 Introductie en De Kunst van het Maken door Tjeerd Kootstra en een Leerkracht
16.45 – 17.00 Wissel naar workshop 1
17.00 – 17.50 Workshop 1 Project kunstenaar
18.00-18.40 Gezamenlijke vegetarische maaltijd (inclusief)
18.50- 19.35 Wat is maakonderwijs en wat leer je ervan, Maarten Hennekes (HAN) en een Leerkracht
19.45 -20.35 Workshop 2 Project kunstenaar
20.40 – 21.00 Afronding


Workshops/Projecten

1. Geluidmachine; Leerlingen maken een geluidmachine met motortje en nemen het geluid op waarmee ze in Garageband een digitale soundscape maken. Thema onafhankelijk.

2. Hermachine; Leerlingen demonteren een zelf meegebracht apparaat en maken met de onderdelen een nieuwe stopmotion/animatiefilm machine. Thema; de grote ontdekkers/uitvinders.

3. Digidracht; Leerlingen ontwerpen een pictogram bij een gekozen thema, stempelen daarmee in een groepje een A0 en maken met dezelfde pictogrammen een bewegend dessin dat in Augmented-Reality op hun kleding verschijnt.

4. Pixelkleed; Leerlingen onderzoeken hun natuurlijke omgeving in grond en vegetatielagen, doen kleuronderzoek in analoge- en digitale(pixel) grondstoffen. Ze maken met textieltechnieken een pixelkleed. Thema duurzaamheid/eco/recycling.

5. Architectuur; Leerlingen krijgen zicht op verschillende bouwtechnieken en verschijningsvormen. De bouwen met diverse analoge materialen draagmuren, skeletbouw en een maquette. Met tinkercad ontwerpen ze een eigen organisch bouwwerk waarvan een selectie 3d geprint kan worden. Thema; bouwen Architectuur.

6. Lichtlab; Soms zijn kunstwerken alleen zichtbaar als er een lamp aan gaat. De mooiste beelden ontstaan dan door licht dat langs en door materiaal schijnt en projecties achterlaat. Doe je het licht uit.... poef, dan is het verdwenen! In deze lessenreeks leren kinderen spelend creëren met licht en daarmee ook met kleuren, vormen, bewegingen en patronen.

7. Kettingreactie; Een kettingreactie wat is dat eigenlijk? Met fysieke oefeningen gaan we op onderzoek naar actie-reactie. Leerlingen worden uitgedaagd om wetenschapper, kunstenaar en uitvinder ineen te worden! We duiken in een wereld van proefjes maken met dagelijkse spullen. Bouwen, testen en verbeteren. Met behulp van verschillende materialen en spullen gaan de leerlingen een reactie uitlokken. Het liefst zoveel mogelijk achter elkaar zodat er een kettingreactie ontstaat.


Het project Kunst van het Maken is mogelijk gemaakt door Rozet/Gemeente Arnhem, HAN Academie Educatie, MakerCosmos en het Fonds Cultuur Participatie (FCP)

Aan deelname zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden.  

Voor meer informatie: mail naar Tjeerd.Kootstra@rozet.nl

Gegevens

Nog 5 plekken beschikbaar
Rozet Centrum (ruimte auditorium)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Dinsdag 14 nov. 2023 16:00 - 21:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Training tot interne cultuurcoördinator - icc-training

Training tot interne cultuurcoördinator - icc-training

Cultuureducatie krijgt een vaste plek op jullie school met een opgeleide leerkracht tot icc'er

20 september - 26 juni
Rozet Centrum
Voorlochtend bij Rozetje Elderveld

Voorlochtend bij Rozetje Elderveld

Wist je dat er bij Rozet in Elderveld iedere maandagochtend wordt voorgelezen? Dus, aan alle ouders en verzorgers met kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud: wees welkom en kom langs!

25 maart - 25 augustus
400 sessies
Rozet Elderveld
Kenniskring Leescoördinatoren en Cultuurcoördinatoren: Kinderboekenweek 2024

Kenniskring Leescoördinatoren en Cultuurcoördinatoren: Kinderboekenweek 2024

De kenniskring voor leescoördinatoren is dit jaar óók voor cultuurcoördinatoren! Dit jaar staat de kenniskring in het teken van de Kinderboekenweek 2024 'Lekker eigenwijs!'. Hoewel het boek tijdens deze campagne centraal staat, speelt op veel scholen ook cultuureducatie in deze week een grote rol. Een mooie gelegenheid voor leescoördinatoren en cultuurcoördinatoren om de handen inéén te slaan dus! Tijdens de kenniskring zoomen we in op de achtergronden van zowel cultuureducatie als de achtergronden van het werken aan leesplezier. Je ontdekt hoe leesbevordering en cultuureducatie elkaar kunnen versterken en verdiepen. En natuurlijk ontdek je inspirerende boeken, werkvormen en workshops die bij het thema aansluiten. Zo krijgen jullie genoeg inspiratie om samen op geheel eigen(wijze) manier vorm te geven aan de leukste week van het jaar: de Kinderboekenweek! 

22 mei 14:30 - 17:00
Rozet Centrum