Kunstcafé 55Plus - Altevelt - Fotograaf Suzanne Valkenburg over haar foto's en boek van Arnhemse woonwagenbewoners: ‘Het is een verborgen wereld’

Kunstcafé 55Plus - Altevelt - Fotograaf Suzanne Valkenburg over haar foto's en boek van Arnhemse woonwagenbewoners: ‘Het is een verborgen wereld’

Fotograaf Suzanne Valkenburg heeft in 2022 de foto-expositie & boek 'Als een vogel zo vrij' van Arnhemse woonwagenbewoners in Presikhaaf gemaakt. De expositie laat een stukje geschiedenis zien van het wonen op wielen.

Uit een interview met RTV Connect in juli 2024: “Ik vind de woonwagenkamp-cultuur zo interessant en sinds ik met ze in gesprek ben gegaan, ben ik echt onderdeel van de familie geworden”, zegt Valkenburg. “Het is een verborgen wereld en wanneer je je daarin verdiept, vind ik dat heel verrijkend.” De expositie van de foto's was in augustus 2024 in Rozet Centrum te zien. Tijdens het Kunstcafé op 3 oktober licht Suzanne de foto's en verhalen erachter toe. 

“Niet alleen mijn perspectief komt aan het licht, maar de mensen om wie het gaat komen juist aan het woord”, vertelt de fotografe. De expositie laat een stukje geschiedenis zien van het wonen op wielen. “Ik vind de woonwagenkamp-cultuur zo interessant en sinds ik met ze in gesprek ben gegaan, ben ik echt onderdeel van de familie geworden”, zegt Valkenburg. “Het is een verborgen wereld en wanneer je je daarin verdiept, vind ik dat heel verrijkend.” 

Over Suzanne Valkenburg
Suzanne Valkenburg (1981) is documentaire fotograaf. Ze volgde haar opleiding aan de St. Joost School of Art & Design in Breda en Artez, Voormalig Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Valkenburg verbeeldt met haar fotografie de schoonheid van het alledaagse. De camera is haar onderzoeksinstrument waarmee ze mens en maatschappij vastlegt. Lees meer over Suzanne op haar website

Over de expo & boek 'Als een vogel zo vrij'

Al sinds ze er als klein meisje langsfietste, vroeg Valkenburg zich af hoe het leven eruitzag in een woonwagenkamp aan de rand van een woonwijk in Arnhem. Ze kon het niet zien door de vier hoge muren die de gemeente om het kamp had geplaatst. Twee jaar geleden ontmoette Valkenburg kampbewoner Henky, die haar als ‘burger’ meenam naar zijn gezin en daarmee toestemming gaf de muren een klein stukje af te breken. Wat Suzanne vond, was een warme familiecultuur, die al jaren onder druk staat.

"Het stereotyperende beeld van de woonwagenkampbewoners is vaak negatief, ziet Valkenburg. “Ik heb ervoor gekozen om in de persoonlijke levens te stappen en de manier waarop deze mensen leven te fotograferen.” 

Na vijf jaar over de vloer te komen bij de mensen op het kamp, heeft Valkenburg echt een band opgebouwd met de woonwagenbewoners. “Ik ben heel trots op het feit dat ik er al zolang welkom ben en dat daardoor de foto’s intiemer worden. Je bent steeds meer een ‘fly on the wall’ en het is mooi om te zien dat je daar beter in wordt.”

Bekijk alle Kunstcafé's najaar/winter 2024 

Gegevens

Activiteitenruimte appartementencomplex Altevelt, Beethovenlaan 30 | 6815 CR Arnhem
Donderdag 3 okt. 2024 10:30 - 12:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Baby en Dreumes Bieb

Baby en Dreumes Bieb

Samen met je baby en dreumes voorlezen is een feestje! Om elke twee weken gaan we op avontuur in Rozet Kronenburg. Samen liedjes zingen en rijmpjes opzeggen. Kom jij, samen met je kind, ook naar onze Baby en Dreumes Bieb? 

30 mei - 12 december
15 sessies
Rozet Kronenburg
Expositie abstract werk José de Jong in bibliotheek Rozet Kronenburg

Expositie abstract werk José de Jong in bibliotheek Rozet Kronenburg

Expositie abstract werk José de Jong in bibliotheek Rozet Kronenburg Van 10 augustus tot 25 oktober 2024 exposeert beeldmaker José de Jong uit Arnhem haar abstracte werken in bibliotheek Rozet in Kronenburg – Arnhem. José de Jong is geboren in Dordrecht en getogen in Arnhem, met een tussenstop voor de liefde in Rotterdam. Daar heeft zij les gekregen van Gerrit (G.J.A.) van Reede, waarna zij na een lange periode van schilderen van portretten, pas later aan de slag is gegaan met mixed media en abstract werk. Hier blijkt haar hart te liggen. “Ik hou van kleuren en van chaos en van rauw”, zegt José de Jong, “Niets hoeft volgens de gebaande paden. De associatie die de kleuren in combinatie met het gebruikte materiaal en de techniek bij elkaar oproepen en je gefocust houden, is genoeg om je fantasie aan het werk te zetten. Ik experimenteer graag met verschillende technieken”. Haar inspiratie haalt zij dagelijks uit haar directe omgeving. “Naast het preciezere portretwerk voelt dit als ‘losgaan’. Heerlijk!”. De opening van de expositie in de bibliotheek is op 10 augustus om 13.00 uur. atelierjosedejong.nl

10 augustus - 25 oktober
Rozet Kronenburg
Taalcafé A2-B2 Taalcafé A2-B2

Taalcafé A2-B2

Taalcafé in Rozet Presikhaaf op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur. Het niveau van het taalcafé is A2-B1-B2.

Woensdag van 10.00 tot 11.30 uur
Rozet Presikhaaf

Terugkerende activiteiten

Audiotour StadsWoud

Audiotour StadsWoud

Rozet Centrum