Zoeken, reserveren en aanvragen

In onze vestigingen vind je veel informatie en materialen. Via onze online catalogus heb je toegang tot de collecties van alle bibliotheken waar wij mee samenwerken. Zo heb je toegang tot meer dan 35 miljoen materialen. Je weg vinden in de catalogus kan soms best lastig zijn. Hieronder vind je de belangrijkste mogelijkheden voor je zoektocht.

Zoek in onze catalogus

Meer over opzoeken en reserveren

Alle materialen van onze bibliotheek en van andere Gelderse bibliotheken (m.u.v. Gelderland Zuid) kun je in onze online catalogus opzoeken en reserveren. Dit is gratis bij een compleetabonnement en € 0,50 bij een basisabonnement.

De online catalogus zoekt standaard alleen in onze eigen collectie. Uitleg voor specifiekere resultaten:

  • Klik voor meer resultaten op Gelderse Samenwerkende Bibliotheken.
  • Landelijk zoeken? Klik op de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) van Openbare Bibliotheken. Bekijk de tarieven voor een aanvraag op deze pagina.

Wetenschappelijke materialen aanvragen

Voor kopieën van tijdschriften kan je terecht op de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die Rozet niet heeft (IBL) . Je vindt hier boeken van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld.  Let op! Zoek altijd eerst in onze eigen catalogus of een titel in ons bezit is of aanwezig is bij een openbare bibliotheek in Nederland. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

Hoe werkt het?

1. Zoek je boek op in WorldCat Discovery.
2. Klik op de blauwe aanvraagknop
3. Log in met je bibliotheekpasnummer en het bijbehorende wachtwoord.
4. Geef een geldig mailadres op. Je ontvangt een bevestiging van je aanvraag.
5. Geef aan op welke vestiging je het boek wilt ophalen.
6. Door te bevestigen ga je automatisch akkoord met de kosten. Wij brengen €5,00 in rekening per aanvraag. Je betaalt bij ons in de bibliotheek bij de betaalautomaat als je het boek komt halen, of via iDeal in Mijn bibliotheek. Voor boeken uit het buitenland gelden andere tarieven. Deze boeken worden niet uitgeleend en zijn na aanvraag enkel ter inzage in de bibliotheek.

Wat is de levertijd?

De levertijd is moeilijk te voorspellen omdat we afhankelijk zijn van andere bibliotheken en / of en hoe vaak een titel beschikbaar is in Nederland. Houd rekening met een levertijd van drie weken. In de meeste gevallen kunnen we het boek binnen twee weken leveren. Indien het niet geleverd kan worden krijg je ook bericht en worden er geen kosten berekend.

Muziek lenen

Wil je een cd uit onze collectie reserveren? Klik dan in de zoekresultaten van de online catalogus op Gelderse Bibliotheken. Reserveren is gratis bij een compleetabonnement, € 0,50 bij een basisabonnement. Staat de cd die je zoekt er niet bij? Op Muziekweb heb je grote keuze in muziekcd’s en -dvd’s.

Muziekweb

Wil je een cd reserveren uit onze catalogus dan moet deze uit een andere bibliotheek komen (reserveringskosten van toepassing). Wil je een cd lenen die niet in onze catalogus is opgenomen? Dan kan je deze via Muziekweb aanvragen bij de Centrale Discotheek in Rotterdam.

Muziekweb is een landelijke dienst waarmee je muziek buiten de eigen collectie van de bibliotheek kunt lenen. Momenteel zijn er zo’n 500.000 cd’s, 300.000 lp’s en 30.000 muziekdvd’s te leen. Je kunt ze 7 dagen per week, 24 uur per dag aanvragen en haalt ze af bij een van onze vestigingen.

Hoe werkt het?

  1. Maak een account aan op Muziekweb en koppel je bibliotheeknummer aan je account.
  2. Zoek de titel op die je wil lenen, klik op ‘leen dit album’ en volg de verdere instructies.
  3. AIs de titel aanwezig is, dan ligt deze na ongeveer een week voor je klaar. We sturen je dan een e-mail.

Veelgestelde vragen over Muziekweb