Zoeken, reserveren en aanvragen

In onze vestigingen vind je veel informatie en materialen. Via onze online catalogus heb je toegang tot de collecties van alle bibliotheken waar wij mee samenwerken. Zo heb je toegang tot meer dan 35 miljoen materialen. Je weg vinden in de catalogus kan soms best lastig zijn. Hieronder vind je de belangrijkste mogelijkheden voor je zoektocht.

Zoek in onze catalogus

Meer over opzoeken en reserveren

Alle materialen van onze bibliotheek en van andere Gelderse bibliotheken (m.u.v. Gelderland Zuid) kun je in onze online catalogus opzoeken en reserveren. Dit is gratis bij een compleetabonnement en € 0,50 bij een basisabonnement.

De online catalogus zoekt standaard alleen in onze eigen collectie. Uitleg voor specifiekere resultaten:

  • Klik voor meer resultaten op Gelderse Samenwerkende Bibliotheken.
  • Landelijk zoeken? Klik op de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) van Openbare Bibliotheken. Bekijk de tarieven voor een aanvraag op deze pagina.

Wetenschappelijke materialen aanvragen

Voor kopieën van tijdschriften kan je terecht op de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die Rozet niet heeft (IBL) . Je vindt hier boeken van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld.  Let op! Zoek altijd eerst in onze eigen catalogus of een titel in ons bezit is of aanwezig is bij een openbare bibliotheek in Nederland. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

Hoe werkt het?

1. Zoek je boek op in WorldCat Discovery.
2. Klik op de blauwe aanvraagknop
3. Log in met je bibliotheekpasnummer en het bijbehorende wachtwoord.
4. Geef een geldig mailadres op. Je ontvangt een bevestiging van je aanvraag.
5. Geef aan op welke vestiging je het boek wilt ophalen.
6. Door te bevestigen ga je automatisch akkoord met de kosten. Wij brengen €5,00 in rekening per aanvraag. Je betaalt bij ons in de bibliotheek bij de betaalautomaat als je het boek komt halen, of via iDeal in Mijn bibliotheek. Voor boeken uit het buitenland gelden andere tarieven. Deze boeken worden niet uitgeleend en zijn na aanvraag enkel ter inzage in de bibliotheek.

Wat is de levertijd?

De levertijd is moeilijk te voorspellen omdat we afhankelijk zijn van andere bibliotheken en / of en hoe vaak een titel beschikbaar is in Nederland. Houd rekening met een levertijd van drie weken. In de meeste gevallen kunnen we het boek binnen twee weken leveren. Indien het niet geleverd kan worden krijg je ook bericht en worden er geen kosten berekend.

Muziek lenen

Het is mogelijk cd’s te lenen met je bierabonnement. Er zijn 3 verschillende collecties met verschillende voorwaarden.

  1. De oude cd-collectie van bibliotheek Arnhem staat in de provinciale achtergrond collectie en kan je gewoon reserveren via onze catalogus  (gratis bij een compleet-abonnement en anders € 0,50).
  2. Sinds Bibliotheek Enschede onderdeel is geworden van het netwerk van Gelderse Bibliotheken, is ook de collectie van de Muziekbank te reserveren. Dit kan via onze catalogus, als je zoekt in de collectie Gelderse Bibliotheken. Het reserveren van de cd’s van de Muziekbank kost €2 per cd. 
  3. De collectie van Muziekweb is aan te vragen via deze website. Maak hier eenmalig een account aan en koppel dit aan het nummer van je Rozetcard. De kosten voor lenen via Muziekweb zijn afhankelijk van het aantal schijfjes dat de cd bevat. Dit kan je vinden op Lidmaatschap – Rozet. Via Muziekweb zijn naast cd’s ook dvd’s te lenen. 

Voor alle cd’s geldt: je krijgt bericht als de cd voor je klaarstaat. Je hebt dan ongeveer een week om hem af te halen bij de vestiging van jouw keuze. Omdat deze materialen niet uit te lenen zijn via onze uitleenapparatuur, zetten wij ze vast voor je op je pas.

Let op: als je een budget abonnement hebt, betaal je naast de kosten voor het aanvragen van de cd ook nog leengeld.