Fietsen en treinen

Everhard Arends is dé Boekenconducteur van Nederland. Iedere maand schrijft hij voor Rozet een column over... boeken.

Fietsen en treinen

Fietsen en treinen zijn een heerlijke combinatie. Niet alleen zeer milieuvriendelijk maar ook een ideale manier om in een omgeving buiten fietsafstand te kunnen fietsen. Van Arnhem naar Leiden is slecht 5 kwartier, een fietskaartje kost €7,50 en voor je het weet zoef je tussen de bollenvelden door. Aan het einde van de dag nog een drankje op een terras en na de spitstijd van 18.30 weer naar huis.

Echter is er een kleine maar, op hoogtijdagen hebben veel reizigers dit idee. Maar onze treinen kunnen slechts een bepaald aantal fietsen meenemen. Vanwege de veiligheid die bij de NS op 1 staat, moeten alle vluchtwegen openblijven in geval van calamiteiten. Ook moeten conducteurs en hulpverleners zich vrij door de trein kunnen bewegen.

Maar de NS heeft een prima en betaalbare oplossing: de OV fiets. Op heel veel stations (ook Leiden) zijn ze te huur voor slechts €4,45 per dag.

Maar nu weer terug naar boeken. Ik lees nu het nieuwe boek van Ian McEwan, Lessen. McEwan schrijfstijl is prachtig. Lessen is dan ook een fenomenaal boek over de tijd tijdens de Koude Oorlog tot en met de kernramp in Tsjernobyl. De hoofdpersoon, Roland, wordt geconfronteerd met de straling en overziet zijn leven. Een geweldig tijdsdocument, ga wel even in de stiltecoupé zitten, het is te mooi om je te laten afleiden! Is er een minpuntje? Ja die is er, het boek had van mij in gebonden vorm mogen worden uitgegeven. Maar dat is dan ook alles…