Man zonder rijbewijs

Everhard Arends is dé Boekenconducteur van Nederland. Iedere maand schrijft hij voor Rozet een column over... boeken.

Man zonder rijbewijs

Dat het lente wordt zie je niet alleen aan de natuur, ook het humeur van de mensen gaat erop vooruit. En waar beter merk je dat dan in de trein, de afspiegeling van Nederland. De glimlachen worden spontaner en groter en de reizigers lijken wel ontspannener. Kortom als de dagen lengen worden de lontjes ook langer…

Nu is de lente in Nederland ook prachtig zichtbaar vanuit de trein. Ik ben de afgelopen drie weken enkele keren vanuit Arnhem naar den Helder geweest en je ziet de kleuren van de natuur veranderen. Van Arnhem richting Utrecht de bossen worden langzaam groen, na Ede lopen de koeien weer in de wei en in Noord-Holland kleuren de bollenvelden elke week anders.

Man zonder rijbewijs

Maar wat te lezen met zo’n mooi en wisselend uitzicht in de trein? Ik raad “Man zonder rijbewijs” van Oek de Jong aan. Een heerlijke autobiografische roman waarin Oek terugkijkt op zijn leven zonder rijbewijs en zijn relatie met zijn ouders. Dit afgewisseld met een humorvol relaas van zijn rijlessen waar hij als 60-plusser mee is begonnen in het drukke Amsterdam. Het is zo geschreven dat je afwisselend kunt genieten van het uitzicht èn het boek.

En oh ja, met de trein van Roosendaal naar Vlissingen is ook een prachtige route, wel bovenin de dubbeldekker gaan zitten voor het mooiste uitzicht!