Des hommes et des dieux
DVD

Des hommes et des dieux (cop. 2011)/ [avec] Lambert Wilson ... [et al.], un film de Xavier Beauvois

Algerije, 1996. Een aantal monniken in een bergdorpje wordt bedreigd door fundamentalistische terroristen. Moeten ze blijven of vluchten?

Aanwezigheid

Recensie

Het drama uit 2010 van de Franse regisseur Xavier Beauvois (Nord; Le petit lieutenant) is gebaseerd op ware gebeurtenissen in Algerije, 1996. De acht monniken van een trappistenklooster in de bergen leven in harmonie met de bevolking. Het land wordt echter beheerst door de strijd tussen het leger en fundamentalistische moslims en wanneer het geweld steeds dichterbij komt, staan de mannen voor een moeilijke keuze: vluchten of blijven? Ze worden gekidnapt door terroristen. Over de vraag wie schuldig is aan hun dood is nog steeds discussie, maar dit blijft in de film buiten beschouwing. Bor Beekman (Volkskrant 18-11-'10) waardeert het dat Beauvois ook andere vragen aan de orde stelt: verantwoordelijkheidsgevoel of paternalisme, roeping en opoffering of martelaarschap en groepsdwang? Hij concludeert: 'de diepe boodschap van vrede die de film meedraagt is verre van dweperig.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 18-11-'10): 'intrigerend en tot en met de laatste minuten pakkend drama'. De film was in Frankrijk een opvallend groot succes. Ook won hij de Grand Prix (2e prijs) in Cannes en kreeg elf Césarnominaties.

Specificaties

Frans

Titel Des hommes et des dieux
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Xavier Beauvois ; Lambert Wilson
Type materiaal DVD
Uitgave [Gent] : Lumière, cop. 2011
Overige gegevens 2 dvd-video's (120, 40 min.) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Frankrijk : Why Not Productions [etc.], 2010 - Bevat: Disc 1: Film ; Disc 2: Bonus: Documentaire wachters van de Atlas ; Interview met Lambert Wilson
PPN 332020738
Taal Frans