Het jodendom
Boek

Het jodendom wezen, geschiedenis en toekomst (cop. 2010)/ Hans Küng, [vert. uit het Duits door Jos Augustus ... et al. ; krt. en schema's Bas Mazur ; red. Madeleine Gimpel]

Beschrijving van het ontstaan en de historische ontwikkeling van het jodendom, de actuele politieke, maatschappelijke en culturele problemen met betrekking tot deze godsdienst en de mogelijkheden van een vreedzame co-existentie van de staat Israël met andere volken in het Midden-Oosten.

Aanwezigheid

Recensie

Met de vertaling van dit deel van de trilogie over de abrahamitische godsdiensten, oorspronkelijk als eerste gepubliceerd in het kader van het 'Projekt Weltethos' ('Das Judentum', 1991; 'Das Christentum', 1994; 'Der Islam', 2004), zijn nu alle delen in het Nederlands beschikbaar. De internationaal vermaarde katholieke theoloog (zich zeer bewust dat hij 'van buitenaf' spreekt) biedt in het eerste deel van deze omvangrijke en zeer informatieve studie een overzicht van de geschiedenis van het jodendom, vanaf Abraham tot de recente tijd, grofweg verdeeld in vijf perioden (paradigma's, die elk de cultureel-religieuze en politieke constellatie van zo'n periode beschrijven). In deel twee gaat hij nader in op de geschiedenis na de Shoah, op de strijd (verschillen) tussen joden en christenen, en op de actuele situatie van het jodendom. In het derde deel zoekt hij naar mogelijkheden voor de toekomst van het jodendom en van de staat Israël. Het belangrijkste motief voor hem is het zoeken naar een weg om vrede te vinden voor de staat Israël temidden van de andere volken in het Midden-Oosten, waarvoor hij enkele voorwaarden aandraagt. Met uitgebreide eindnoten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789025961008

Titel Het jodendom : wezen, geschiedenis en toekomst
Auteur Hans Küng
Secundaire auteur Jos Augustus ; Madeleine Gimpel
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Ten Have, cop. 2010
Overige gegevens 861 p - ill - 25 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Das Judentum : die relgiöse Situation der Zeit. - München : Piper, cop. 1991
ISBN 9789025961008
PPN 329733168
Rubriekscode 903.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodendom; Geschiedenis
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Jodendom