De Leidse Koorboeken
Boek

De Leidse Koorboeken een ongehoorde schat (cop. 2011)/ Eric Jas, met drie historische impressies van Peter de Groot ; [foto's: Mike Bink]

Geschiedenis van de zes zestiende-eeuwse handschriften met liturgische koormuziek, bestemd voor diensten in de Leidse Pieterskerk.

Aanwezigheid

Recensie

Het Egidius Ensemble is bezig alle muziek op te nemen die voorkomt in de Leidse koorboeken, in de zestiende eeuw gemaakt voor de Pieterskerk. De ondertitel geeft op dubbelzinnige wijze weer dat de waarde groot is en dat de muziek nog niet eerder is opgenomen. Deze vier grote en twee kleinere bundels waren bedoeld om tijdens kerkdiensten op een grote lessenaar te staan boven de hoofden van de koorzangers, die allen uit hetzelfde boek zongen. Eric Jas promoveerde ooit op de Leidse koorboeken. Hij beschrijft het ontstaan en het gebruik van de boeken. Ook behandelt hij de kopiist en enkele componisten van muziek uit de bundels. Peter de Groot is een van de zangers van Egidius. Hij geeft een viertal historische impressies over het Leiden van rond 1550. Het boek is voorzien van vele kleurenillustraties. De bijschriften van de foto's hebben een nog kleinere letter dan de leestekst, waardoor ze moeilijk te lezen zijn. Het boek sluit af met een glossarium. Een mooie aanvulling op de cd's die van deze muziek zijn uitgebracht.

Specificaties

Nederlands | 9789023925897

Titel De Leidse Koorboeken : een ongehoorde schat
Auteur Eric Jas
Secundaire auteur Peter de Groot
Type materiaal Boek
Uitgave [Zoetermeer : Boekencentrum], cop. 2011
Overige gegevens 88 p - ill., facs., plgr - 25 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met de Stichting Egidius
ISBN 9789023925897
PPN 330310550
Rubriekscode 784.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leidse Koorboeken
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Religieuze liederen