Een verloren vrouw
Boek

Een verloren vrouw roman (cop. 2011)/ Willa Cather, vert. [uit het Engels] Gerda Baardman ; met essays van Sibylle Mulot, Sabina Lietzmann en A.S. Byatt ; [vert. essays Henriëtte van Weerdt-Schellekens]

In het middenwesten van Amerika in de late 19e eeuw werken de maatschappelijke veranderingen door in het leven van een jonge vrouw.

Recensie

Een heel bijzonder boek van een bijzondere schrijfster die ten onrechte is 'vergeten'. Als praktiserend lesbiënne en nationaal bekend journalist en schrijfster - in 1923 won ze de Pulitzerprijs - is Cather (1873-1947), die geboren is in Virginia maar opgegroeid en gevormd in Nebraska in de pionierstijd, een vrouw die veel te zeggen heeft. Dat doet ze in klare, mooie, strakke taal met beschrijvingen van de natuur als sfeertekening. Dit boek speelt ook in de late pionierstijd in de Midwest: Neil verafgoodt de mooie, bruisende Marian Forrester. Maar dan veranderen de tijden. Het boek is op verschillende niveaus te lezen: sec als verhaal, als tijdsbeeld, als allegorie, als universeel stramien. Hoeveel symboliek en betekenis dit vrij korte verhaal bevat, wordt in volle omvang duidelijk bij lezing van de beschouwingen van drie deskundigen achterin het boek en de door hen aangereikte achtergrondinformatie over het leven en denken van Cather. Een fascinerend boek, geschreven in 1921, maar nog actueel, goed vertaald en met zorg uitgegeven. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789059363090

Titel Een verloren vrouw : roman
Auteur Willa Cather
Secundaire auteur Gerda Baardman ; Sibylle Mulot ; Sabina Lietzmann ; A.S. Byatt ; Henriëtte van Weerdt-Schellekens
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, cop. 2011
Overige gegevens 158 p - ill - 24 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: 's-Gravenhage : Leopold, 1922 - Vert. van: A lost lady
ISBN 9789059363090
PPN 329841211
Genre historische roman
Thematrefwoord Verenigde Staten ; 19e eeuw
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Cossee century
Boek

Cossee century (2008-...)

vol.
Uitgeleend