Het leven van de heilige Katherina van Alexandrië
Boek

Het leven van de heilige Katherina van Alexandrië (2011)/ teksted. met inl., hertaling en comment. door Hildo van Es & Ludo Jongen

Teskteditie met hertaling in modern Nederlands van een Middelnederlandse levensbeschrijving van Katherina van Alexandrië, een heilige uit de derde eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Katherina van Alexandrië (omstreeks 310) was een van de populairste heiligen in de middeleeuwse Lage Landen. Ook in het moderne Nederland zijn sporen van haar verering, zoals winkelcentrum Hoog Catharijne. Katherina was buitengewoon intelligent en liet zich dopen toen zij de hogere waarden van het christendom had ontdekt. Dit boek is een tekstuitgave van een Middelnederlandse versie van haar levensbeschrijving met daarnaast een hertaling in modern Nederlands. Een kwart van de tekst gaat over de ontdekking van haar lichaam in de Sinaï en enkele mirakelen. Met uitvoerig commentaar en heldere historische inleiding over de religieuze en literair-historische achtergronden. Bezorgd door Hildo van Es en Ludo Jongen; Van Es is emeritus dominee, Jongen is als mediëvist verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden en mede gespecialiseerd in heiligenlevens. De middeleeuwse auteur schrijft enthousiast en eenzelfde eigentijds plezier klinkt door in het werk van deze tekstbezorgers. Het beeldende verhaal leest als een moderne roman. Met illustraties, bibliografie, eigennamenregister en register van Bijbelplaatsen.

Specificaties

NederlandsNederlands, Middel (ca. 1050-1350) | 9789087041892

Titel Het leven van de heilige Katherina van Alexandrië
Secundaire auteur Hildo van Es ; Ludo Jongen
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : Verloren, 2011
Overige gegevens 240 p - ill - 23 cm
Annotatie Middelnederlandse en Nederlandse tekst - Met lit. opg., reg
ISBN 9789087041892
PPN 328318132
Rubriekscode 245.5
Taal NederlandsNederlands, Middel (ca. 1050-1350)
Onderwerp algemeen Catharina van Alexandrië; Biografieën ; Catharina van Alexandrië; Biografieën
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Catharina van AlexandriCatharina van Alexandrië

Relaties/Serie

Middelnederlandse tekstedities
Boek

Middelnederlandse tekstedities (1994-...)

vol. 14
Uitgeleend