De lijst van meneer Rosenblum
Boek

De lijst van meneer Rosenblum (cop. 2011)/ Natasha Solomons, vert. [uit het Engels] door Elvira Veenings

Een joods echtpaar verlaat in 1937 Duitsland en vestigt zich in Engeland. Naast het opbouwen van een eigen zaak proberen ze zich aan te passen door een lijst met Engelse gebruiken af te werken.

Recensie

Een Duits-joods echtpaar migreert in 1937 naar Engeland. Jacob Rosenblum doet er alles aan om snel zo Engels mogelijk te worden en volgt slaafs alle tips en aanwijzingen uit de brochure voor nieuwkomers op. Jacob wordt Jack, spreekt alleen nog maar Engels, koopt een Jaguar en ontwikkelt een passie voor golf. In zakelijk opzicht heeft hij veel succes, met het Engelsman worden minder. Zo wil geen enkele golfclub in het naoorlogse Engeland hem toelaten. Jack, een onverwoestbare optimist, verhuist naar het platteland van Dorset om daar zijn eigen golfbaan aan te leggen. Zijn vrouw Sadie heeft meer moeite met haar nieuwe vaderland, blijft dichter bij zichzelf en probeert door het bakken van taarten haar verleden levend te houden. Hun dochter, opgegroeid in Engeland, geneert zich voor het 'anders zijn' van haar ouders. Warm, met veel humor en inlevingsvermogen geschreven verhaal over integratie en alle moeilijkheden die dat met zich meebrengt. Jack en Sadie's huwelijk en hun zo verschillende reacties op Engeland worden mooi beschreven. Laat goed zien dat integratieproblemen van alle tijden zijn. Achterin een interview met de auteur, extra informatie en discussiepunten voor leesclubs. Debuut gebaseerd op de belevenissen van Solomons' grootouders. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789022960318

Titel De lijst van meneer Rosenblum
Auteur Natasha Solomons
Secundaire auteur Elvira Veenings
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Orlando, cop. 2011
Overige gegevens 338, 30 p - 22 cm
Annotatie Met: Interview, leesclubvragen, extra's en meer - Oorspr. Nederlandse uitg.: 2010 - Vert. van: Mr Rosenblum's list, or, Friendly guidance for the aspiring Englishman. - London : Sceptre, 2010
ISBN 9789022960318
PPN 332196879
Genre sociale roman
Thematrefwoord Joodse migranten ; Engeland; 1931-1960 ; Discriminatie
Taal Nederlands