Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Towards a new template for Dutch history
Boek

Towards a new template for Dutch history de-urbanization and the balance between city and countryside ([2011])/ Paul Brusse and Wijnand W. Mijnhardt, transl. from the Dutch by Beverley Jackson

Wetenschappelijke synthese van een historisch desurbanisatieproject over Zeeland 1700-1860, vergeleken met (inter)nationale onderzoeksmodellen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit onderzoek maakt deel uit van het vierdelige project van de Universiteit Utrecht: 'De balans tussen stad en platteland; desurbanisatie en de opkomst van een agrarische samenleving: Zeeland 1700-1860', onder leiding van beide auteurs. Dit is de synthese van de eerste drie delen en een analyse met vergelijkbare studies. Drie hoofdstukken over desurbanisatie als fenomeen, de verschuiving van economische en politieke macht van stad naar platteland, en de Zeeuwse casus als model voor andere studies vormen de hoofdmoot. De auteurs plaatsen urbane groei en neerval en desurbanisatie tegenover elkaar. De sterkte van dit boek is dat dit op pluralistisch niveau: zowel economisch, politiek als cultureel vlak wordt gedaan. Twijfelachtig is of de casus Zeeland kan dienen als model voor andere (buitenlandse) onderzoeken, al blijft overeind staan dat desurbanisatie in een wereld die mondialiseert menig historicus tot nadenken zal stemmen; hopelijk politieke plannenmakers ook. Opmerkelijk wordt wel het verdwijnen van de graanhandel (pagina 34), maar niet de opheffing van de VOC in Middelburg als reden voor economische malaise na 1795 genoemd.

Specificaties

Engels | 9789040077982

Titel Towards a new template for Dutch history : de-urbanization and the balance between city and countryside
Auteur Paul Brusse ; Wijnand W. Mijnhardt
Secundaire auteur Beverley Jackson
Type materiaal Boek
Uitgave [Zwolle] : Waanders, [2011] - [Utrecht] : Universiteit Utrecht
Overige gegevens 115 p - ill., krt., tab - 23 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789040077982
PPN 330643347
Rubriekscode 932
Taal Engels
Onderwerp algemeen Nederland; Sociaaleconomische geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Sociaaleconomische geschiedenis

Relaties/Serie

Balans tussen stad en platteland
Boek

Balans tussen stad en platteland (2011)

vol. 4
Uitgeleend