Een speciaal soort voorzienigheid
Boek

Een speciaal soort voorzienigheid (cop. 2011)/ Richard Yates, vert. [uit het Engels] en van een naw. voorz. door Marijke Emeis

Als een jonge Amerikaan in de Tweede Wereldoorlog naar Europa wordt opgeroepen, blijkt dat hij als soldaat niet veel waard is.

Recensie

Deze verzorgde uitgave in de serie Oorlogsdomein bevat de misschien wel meest autobiografisch geïnspireerde (anti-oorlogs)roman van de Amerikaanse realistische 'writers-writer', die werd bewonderd door Kurt Vonnegut, een voorbeeld was voor onder meer John Cheever en Raymond Carver en in Nederland de laatste jaren een revival beleeft. Het boek verhaalt op even invoelende, beeldende, vlot leesbare als authentieke wijze over de desillusionerende ervaringen van de twee hoofdpersonen. Voorop die van het zich als infanterist door de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog in Europa blunderende moederskindje Robert Prentice. Zijn relaas wordt afgewisseld met dat van zijn artistieke, maar drankzuchtige en in religieuze hoop gevangen moeder, de beeldhouwster Alice, die hem in een ongezonde symbiotische klem houdt, zich tijdens zijn opvoeding verliest in de verkeerde mannen,op een goedzakkerige ex na, en ondanks doorzetten altijd net de carrièreboot mist. Je kunt niet anders dan meevoelen met de overgevoelige jongen die tijdens zijn jeugd en in oorlogstijd veel vernederingen en angsten uitstaat, en met de ploeterende moeder en kunstenares, die samen steeds verder de armoede in sukkelen. Soepel vertaald en van een nawoord voorzien door Marijke Emeis. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029576154

Titel Een speciaal soort voorzienigheid
Auteur Richard Yates
Secundaire auteur Marijke Emeis
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : De Arbeiderspers, cop. 2011
Overige gegevens 363 p - ill - 20 cm
Annotatie Vert. van: A special providence. - New York : Knopf, cop. 1965
ISBN 9789029576154
PPN 332782867
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Soldatenleven ; Wereldoorlog II
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Oorlogsdomein
Boek

Oorlogsdomein (2000-...)

vol. nr. 22
Uitgeleend