Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Animal farm
Boek

Animal farm a fairy story ([2011])/ George Orwell

De dieren nemen de macht over op de boerderij. Maar of de omstandigheden daardoor verbeteren, is de vraag. Persiflage op het dictatorschap en de totalitaire staat. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Jones zorgt slecht voor zijn boerderij en de dieren komen in opstand. Hij wordt verdreven; de dieren zijn eigen baas en allemaal gelijk. De varkens die de leiding nemen, krijgen echter ruzie en worden corrupt door de macht. Het regime wordt harder, de idealen van de revolutie worden langzaam verdraaid en vergeten. Boxer, het trouwe werkpaard, krijgt een ritje naar de lijmfabriek in plaats van zijn beloofde rust in de wei. Aan het einde verschillen de varkens in niets van de verdreven boer. Dit is (samen met '1984') het meesterwerk van de Britse journalist die het Marxisme aanhing, maar spoedig het gevaar inzag van de richting die de revolutie in Rusland nam. Behalve een treffend en aandoenlijk verhaal is het dan ook een makkelijk te volgen allegorie: het leidende varken Napoleon (= Stalin) maakt ruzie met zijn mederevolutionaire Trotsky. Jones is tsaar Nicolaas; de schapen en Boxer zijn het proletariaat dat ten prooi valt aan propaganda. Heruitgave van een klassieker, met korte inleiding die echter geen uitleg over de allegorie geeft. Pocket met kleine druk en smalle bindmarge. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Engels | 9780141036137

Titel Animal farm : a fairy story
Auteur George Orwell
Type materiaal Boek
Editie [Repr.];
Uitgave London [etc.] : Penguin Books, [2011]
Overige gegevens VIII, 94 p - 18 cm
Annotatie 1e dr. van deze uitg: 2008 - Publ. in association with Secker & Warburg - Oorspr. uitg.: London : Secker & Warburg, 1945
ISBN 9780141036137
PPN 310816483
Genre politieke roman
Thematrefwoord Totalitarisme ; Satiren
Taal Engels
Onderwerp algemeen Totalitarisme ; Satiren