Het geheugenpaleis
Boek

Het geheugenpaleis de vergeten kunst van het onthouden (2011)/ Joshua Foer, vert. [uit het Engels] door Janneke Zwart

Overzicht van de werking en tekortkomingen van het menselijk geheugen en van de verschillende technieken om het geheugen te trainen en feiten te onthouden, mede aan de hand van de eigen ervaringen van de Amerikaanse wetenschapsjournalist.

Aanwezigheid

Recensie

Het verhaal van de Amerikaanse wetenschapsjournalist, jongere broer van de bekende romanschrijver Jonathan Safran Foer, die zijn geheugen leert trainen en probeert te doorgronden. Hij beschrijft de werking en de tekortkomingen van het menselijke geheugen en hoe het mogelijk is het te verbeteren. Aan de hand van de geschiedenis van geheugentechnieken en wetenschappelijke studies legt hij uit hoe bepaalde klassieke geheugentechnieken in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. Zijn trainingscoach, een ervaren Britse 'geheugenatleet', leert hem gebruik te maken van 'de methode van loci', bestaande uit twee basiscomponenten: beelden en plaatsen, locaties waar die beelden worden opgeslagen. De rode draad in het verhaal vormt zijn deelname aan de Amerikaanse geheugenkampioenschappen die hij uiteindelijk wint. In een humoristische en toegankelijke schrijfstijl pleit de auteur voor investering in het geheugen omdat de wijze waarop we de wereld waarnemen en hoe we erin handelen, voortkomt uit hoe we onthouden en wat we onthouden. Herinneringen vormen de bron van onze waarden, stelt de auteur en daarom moeten we ons vermogen te onthouden, cultiveren. Met eindnoten, een literatuuropgave en register.

Specificaties

Nederlands | 9789023442097

Titel Het geheugenpaleis : de vergeten kunst van het onthouden
Auteur Joshua Foer
Secundaire auteur Janneke Zwart
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2011
Overige gegevens 343 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Moonwalking with Einstein : the art and science of remembering everything. - New York : Penguin Press, 2011
ISBN 9789023442097
PPN 333076419
Rubriekscode 415.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geheugen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Geheugen