Verzwegen
Boek

Verzwegen een vrouwengemeenschap in Algerije en de nacht die hun leven veranderde (cop. 2011)/ Rahmouna Salah & Fatiha Maamoura, hun verhaal werd opgeschreven door Nadia Kaci ; [vert. uit het Frans: Jolanda te Lindert]

Persoonlijk relaas van enkele Algerijnse vrouwen die ten offer vielen aan mishandeling en verkrachting tijdens een door een imam opgeroepen pogrom, en die daarna meestal tevergeefs zich inspanden voor gerechtigheid en bestraffing van de daders in een streng-islamitische samenleving.

Recensie

Waargebeurd verhaal over het onrecht dat een groep vrouwen in Algerije is aangedaan. Het is het verhaal van Rahmouna Salah, Fatiha Maamoura en vele andere vrouwen in Hassi Messaoud, de rijkste stad van Algerije. Aangetrokken door de grote vraag naar werknemers van de internationale bedrijven en het gegeven dat het vrouwen is toegestaan daar te werken, vestigden ze zich in dit heetste stuk van Algerije. Tijdens een zomernacht in 2001 mishandelen en verkrachten een paar honderd mannen, aangemoedigd door de plaatselijke imam en in naam van het geloof, de vrouwen in de stad die daar zonder een man leven. De vrouwen worden ervan beschuldigd slechte, losbandige vrouwen te zijn. Rahmouna, Fatiha en andere vrouwen doen aangifte. Tot hun verbijstering krijgen ze geen eerlijk proces: rechters zijn op de hand van de daders en hun advocaten komen niet opdagen. Rahmouna en Fatiha moeten machteloos toezien hoe de daders voor een groot deel vrijuit gaan, slechts enkelen worden gestraft. Met dit boek willen ze bereiken dat hun verhaal over het onrecht dat hun in naam van het geloof is aangedaan, bekend wordt.

Specificaties

Nederlands | 9789022557495

Titel Verzwegen : een vrouwengemeenschap in Algerije en de nacht die hun leven veranderde
Auteur Rahmouna Salah
Secundaire auteur Nadia Kaci ; Fatiha Maamoura ; Jolanda te Lindert
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boekerij, cop. 2011
Overige gegevens 239 p - 22 cm
Annotatie Vert. van: Laissées pour mortes. - Paris : Milo, cop. 2010
ISBN 9789022557495
PPN 333064127
Rubriekscode Algerije 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Waargebeurd
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vrouwen