Het paleis van de Republiek
Boek

Het paleis van de Republiek geschiedenis van het stadhuis van Amsterdam (cop. 2011)/ [tekst en samenst.:] Pieter Vlaardingerbroek

Geschiedenis van het in 1655 in gebruik genomen Amsterdamse stadhuis op de Dam, het tegenwoordige paleis: het ontwerp, de bouw, de decoraties en de voortdurende veranderingen die in de loop der eeuwen in en aan het gebouw werden aangebracht.

Aanwezigheid

Recensie

In 1655 werd het Amsterdamse stadhuis op de Dam in gebruik genomen; in 1808 werd het koninklijk paleis. Aan het door Jacob van Campen ontworpen bouwwerk dat geldt als een pronkstuk van het Hollandse classiscisme, is in de loop der eeuwen veel veranderd en gerestaureerd, niet altijd met een even gelukkige hand. De auteur, bouwhistoricus, beschrijft uitvoerig de gang van zaken rond de besluitvorming rond de bouw, het ontwerp en de bronnen die Van Campen gebruikte, de bouw zelf en de kunstenaars die voor de decoraties werden ingeschakeld. Daarna de voortdurende reparaties, de veranderingen in de inrichting als de functie van het gebouw veranderde, en de diverse restauraties (en renovaties), waarvan de laatste onlangs werd afgesloten. Dit alles aan de hand van talrijke afbeeldingen: reproducties van bouwtekeningen, plattegronden, ontwerpen, oude prenten en schilderijen, historische zwart-witfoto's en kleurenfoto's van de huidige situatie. Een en ander toegelicht met ruim duizend, vaak zeer uitvoerige eindnoten. Met summary en register. Ondanks de ingewikkelde materie een degelijk boek voor een ruim publiek: liefhebbers van architectuurgeschiedenis, monumentenzorg, oude kunst en natuurlijk Amsterdammers die terecht trots zijn op dit gebouw.

Specificaties

Nederlands | 9789040086618

Titel Het paleis van de Republiek : geschiedenis van het stadhuis van Amsterdam
Uniforme titel Geschiedenis van het stadhuis van Amsterdam
Auteur Pieter Vlaardingerbroek
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : W BOOKS, cop. 2011
Overige gegevens 304 p - ill - 29 cm
Annotatie Met lit. opg., reg. - Met samenvatting in het Engels - Bew. en aangevulde uitg. van: Het stadhuis van Amsterdam : de bouw van het stadhuis, de verbouwing tot Koninklijk Paleis en de restauratie. - Zwolle : Waanders, 2006. - (Ook verschenen als proefschrift Universiteit Utrecht)
ISBN 9789040086618
PPN 337014426
Rubriekscode 718.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Koninklijk Paleis Amsterdam; Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Paleizen

Relaties/Serie

Cultuurhistorische studies

Cultuurhistorische studies (1995-...)

vol.
Uitgeleend