Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Jodenjacht
Boek

Jodenjacht de onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog (cop. 2011)/ Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie (red.)

Historische studie over de betrokkenheid van de Nederlandse politie bij de vervolging van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Na het deprimerende 'Kopgeld' (2002)* van Ad van Liempt, over een groep jodenjagers in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, behandelt 'Jodenjacht' de rol van de Nederlandse politie. Die richtte in verschillende steden speciale afdelingen op voor het opsporen van joden. De agenten waren vooral NSB-ers. Door verraad, intimidatie en geweld vonden ze hun (uiteindelijk) 9000 slachtoffers. Deze agenten handelden vanuit ambitie, antisemitisme en geldzucht. Door afpersing, roof en diefstal verrijkten zij zich. Deze politieafdelingen waren in feite criminele organisaties. Hun handel en wandel ging soms zelfs de Duitsers te ver. Het thematisch opgezette boek is een treurige verzameling van ellende in alle gradaties, met eveneens aandacht voor de berechting van de daders. Het onderzoek werd uitgevoerd door enkele jonge historici. Met literatuurlijst en enkele foto's is 'Jodenjacht' een aanvulling op 'Kopgeld'. Met eindnoten, een literatuuroverzicht en register.

Specificaties

Nederlands | 9789460033681

Titel Jodenjacht : de onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog
Secundaire auteur Ad van Liempt ; Jan H. Kompagnie
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Balans, cop. 2011
Overige gegevens 352 p - ill - 22 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met het Nationaal Archief - Met lit. opg., reg
ISBN 9789460033681
PPN 334561930
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Politie ; Nederland ; Wereldoorlog II
Trefwoord Gelderland
Arnhem
Ellecom
Avegoor, buitenplaats-
Nijmegen
Wereldoorlog II
Jodenvervolging
Politie; geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging