Dokter tegen wil en dank
Boek

Dokter tegen wil en dank komedie à la Commedia dell'Arte (cop. 2011)/ Molière, vert. [uit het Frans] door Arnold Sandhaus

Komedie van de Franse toneeldichter (1622-1673) over een vrouw die zich op de aframmelingen van haar echtgenoot wreekt door hem met geweld van stokslagen te laten geloven dat hij dokter is.

Aanwezigheid

Recensie

Eerder verschenen al enkele vertalingen van Molière (1622-1673) van de hand van dezelfde auteur die o.a. acteur is en docent aan een particuliere toneelschool (Het Toneelatelier). Een van de redenen daarvan is dat de teksten van Molière ondanks diens roem moeilijk beschikbaar zijn in het Nederlands. Deze vertaling is heel trouw en vlot. Dit korte en overzichtelijke stuk uit 1666 is een van de zeven à acht bekendere werken van Molière. Een vrouw wreekt zich op de aframmelingen van haar echtgenoot door hem met geweld van stokslagen te laten 'geloven' dat hij dokter is. Dat brengt hem in een lastig parket, waar hij zich echter sierlijk uit redt. De situaties zijn uitermate komisch, de teksten al evenzeer. Dit alles in de luchtige stijl van de commedia dell'arte. Het is voor repertoirevorming interessant dat deze tekst nu weer in het Nederlands verkrijgbaar is. Voor literatuur- en toneelliefhebbers, voor regisseurs en (amateur)spelers. Voorzien van enkele kleine zwart-witillustraties.

Specificaties

Nederlands

Titel Dokter tegen wil en dank : komedie à la Commedia dell'Arte
Auteur Molière
Secundaire auteur Arnold Sandhaus
Type materiaal Boek
Uitgave Zeist : Het Toneelatelier, cop. 2011
Overige gegevens 75 p - ill., portr - 19 cm
Annotatie Vert. van: Le médicin malgré lui
PPN 334355869
Rubriekscode Frans 883
Taal Nederlands
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Toneel