De gave van Asjer Lev
Boek

De gave van Asjer Lev (cop. 2011)/ Chaim Potok, vert. [uit het Engels] door Jeanette Bos

Wanneer een in Brooklyn opgegroeide joodse schilder korte tijd terugkeert uit Frankrijk waar hij nu al twintig jaar met vrouw en kinderen woont, herleeft de oude strijd tussen godsdienst en persoonlijk leven.

Aanwezigheid

Recensie

Losstaand vervolg op: 'Mijn naam is Asjer Lev'*. 20 jaar later: Asjer Lev woont met vrouw en kinderen in Zuid-Frankrijk en heeft naam gemaakt als schilder. Als een oom overlijdt, gaan ze naar New York voor de begrafenis en rouwperiode. Dan blijkt hoezeer Asjer vervreemd is van die warmlevende, gesloten chassidisch-joodse gemeenschap met zijn strenge sociale controle en gedragscodes. De logeerpartij duurt veel langer dan gepland en hij staat voor het dilemma van de menselijke behoefte bij een groep te horen versus de individualistische vrijheidsdrang van een kunstenaar. Zorgvuldig en meeslepend geschreven, ieder karakter wordt ingevuld, Lev's dilemma raakt de elementaire vragen van het bestaan. Bevat veel autobiografische elementen. Eist veel van de lezer: enerzijds inleven in die vreemde chassidische wereld, anderzijds in die van kunst en kunstenaars. Wie dit wil en kan, wordt rijkelijk beloond. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789460050138

Titel De gave van Asjer Lev
Auteur Chaim Potok
Secundaire auteur Jeanette Bos
Type materiaal Boek
Editie 9e dr;
Uitgave Barneveld : Brandaan, cop. 2011
Overige gegevens 456 p - 20 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: 's-Gravenhage : BZZTôH, 1990 - Vert. van: The gift of Asher Lev. - New York : Knopf, 1990
ISBN 9789460050138
PPN 336375425
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Joods milieu ; New York (stad) ; Chassidisme
Taal Nederlands