Sterrenhemel
Dwarsligger

Sterrenhemel (cop. 2009)/ Ann Tatlock, [vert. uit het Engels Heleen Wubs]

Een 9-jarig Amerikaans meisje leert de pijnlijke verliezen en moeilijkheden in haar leven te verwerken door de bijzondere vriendschap met een oude Pools/joodse man die Auschwitz heeft overleefd.

Recensie

Nova (9) woont net na de Tweede Wereldoorlog met haar moeder en vier jaar oudere broer Dewey in het pension van haar tante in Minnesota. Haar vader is omgekomen bij een brand. Als Dewey een hele ernstige vorm van polio krijgt, stort Nova's wereld in. Dan neemt de oude professor Josef, een Poolse jood, haar onder zijn hoede. Hij is zelf als enige van zijn familie overgebleven na de Tweede Wereldoorlog en wordt een soort vader voor Nova. Totdat hij op een avond niet meer terugkeert. Zal Nova dan alles moeten verliezen? Via de jonge Nova (ik-figuur) beleeft de lezer enerzijds de enorme impact van een polio-epidemie en de trauma's van de overlevenden van Duitse concentratiekampen anderzijds. De spanningsboog is heel goed opgebouwd met een realistische karakterontwikkeling. De auteur verwerkt in dit verhaal een bemoedigende christelijke rode draad: alle moeilijkheden en verliezen kunnen gedragen worden door een geloof in hoop voor de toekomst en in de genade van vergeving en zelfverloochening. Uitgave in zakformaat op dundrukpapier als zogenoemde 'dwarsligger'; de regels lopen evenwijdig met de rug, zodat de lezer het boek een kwartslag moet keren en de vouw van de rug zich horizontaal halverwege de bladspiegel bevindt. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789460730030

Titel Sterrenhemel
Auteur Ann Tatlock
Secundaire auteur Heleen Wubs
Type materiaal Dwarsligger
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger, cop. 2009
Overige gegevens 525 p - 12 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met Barnabas - Oorspr. Nederlandse uitg.: Heerenveen : Barnabas, 2008 - Vert. van: I'll watch the moon. - Grand Rapids, MI : Bethany House, cop. 2003
ISBN 9789460730030
PPN 320697282
Genre oorlogsroman - protestants milieu - psychologische roman
Thematrefwoord Broer-zus relatie ; Kinderverlamming ; Verenigde Staten; 1941-1970
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Dwarsligger
Boek

Dwarsligger (2009-...)

vol. 14
Uitgeleend