Door en door verwend
Boek

Door en door verwend kritiek op de sentimentele samenleving (cop. 2011)/ Theodore Dalrymple, vert. [uit het Engels] Jabik Veenbaas

Kritische beschouwing door de Britse arts en psychiater over de tegenwoordige, redeloze verheerlijking van het sentiment.

Aanwezigheid

Recensie

Opnieuw een fel en scherpzinnig boek over de verloedering van onze maatschappij. Dalrymple heeft als arts en psychiater de onderkant van de samenleving grondig leren kennen, niet alleen in Engeland, in achterstandswijken en gevangenissen, maar ook in verschillende ontwikkelingslanden. Zijn visie op de mensheid is daar niet vrolijker op geworden: naar zijn mening is er weinig over van onze beschaving, en zijn we hard op weg om ook het laatste restantje te verkwanselen. Centraal in dit nieuwste boek staat daarbij onze redeloze verheerlijking van het sentiment, die naar zijn mening aan de basis ligt van uiteenlopende verschijnselen als kindermishandeling, jeugdcriminaliteit, seksueel misbruik, eerwraak, de opkomst van het populisme en de cultus van het slachtofferschap. De voorbeelden van Dalrymple spelen vaak in Engeland, maar het zal de lezer weinig moeite kosten om daar Nederlandse bij te bedenken. Gedreven, soms misschien wat eenzijdig en overtrokken, maar daarom nog niet minder indringend. Met uitgebreide eindnoten en een register op persoonsnamen.

Specificaties

Nederlands | 9789046810217

Titel Door en door verwend : kritiek op de sentimentele samenleving
Auteur Theodore Dalrymple
Secundaire auteur Jabik Veenbaas
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nieuw Amsterdam, cop. 2011
Overige gegevens 256 p - 22 cm
Annotatie Met index - Vert. van: Spoilt rotten : the toxic cult of sentimentality - Londen : Gibson Square, 2010
ISBN 9789046810217
PPN 333077377
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Emoties
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Cultuurkritiek