De mens als god
Boek

De mens als god hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan (2011)/ Mark Lynas, vert. [uit het Engels] Jos den Bekker

Pleidooi voor een zorgvuldiger en duurzamer milieubeheer, waarbij de Aarde vooral wordt gezien als de onvervangbare biotoop van de mens.

Aanwezigheid

Recensie

Tot voor kort leefden we in het Holoceen: het tijdperk waarin de Aarde onze levensomstandigheden bepaalde. Die periode lijkt ten einde en we leven volgens sommigen nu in het Antropoceen: het tijdperk waarin de mens de zaken naar zijn hand zet. Of zoals de auteur verderop in het boek stelt: 'De stelling van dit boek is dat de natuur ons niet meer in de hand kan houden en dat wij dat nu dus zelf in de hand moeten houden.'. Hij beschrijft negen aandachtsgebieden met hun bijbehorende grenzen van draagkracht ('planetaire grenzen') die niet mogen worden overschreden. Aan de hand van deze leidraad geeft hij mogelijke oplossingen en veranderingen van aanpak om te voorkomen dat we de natuur onherstelbaar veranderen/vernietigen. Dit boek wil een gids zijn voor hoe we onze nieuwe taak van bewust beheerder van de Aarde - verreweg de belangrijkste taak die de mensheid ooit op zijn schouders heeft genomen - kunnen aanpakken. Inclusief zeer uitgebreide literatuurlijst/eindnoten. Actueel, goed gedocumenteerd.

Specificaties

Nederlands | 9789062245109

Titel De mens als god : hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan
Auteur Mark Lynas
Secundaire auteur Jos den Bekker
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Utrecht : Van Arkel, 2011
Overige gegevens 299 - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg - Vert. van: The God species : how the planet can survive the age of humans. - London : Fourth Estate, 2011
ISBN 9789062245109
PPN 336140177
Rubriekscode 573.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ecosystemen; Aarde
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Ecosystemen

Relaties/Serie

Paradigmaserie
Boek

Paradigmaserie (2010-...)

vol.
Uitgeleend