De hond, de haan en de jakhals
Boek

De hond, de haan en de jakhals (cop. 2011)/ [tekst] Beverley Naidoo, [ill.] Piet Grobler ; vert. [uit het Engels] door Koos Meinderts

Afrikaanse dierenverhalen over onder meer een schildpad, die wil vliegen als een vogel. Zestien bewerkingen van de fabels van Aesopus in een Afrikaanse omgeving. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 11/10/2024
    0-8 jaar - 2e verd. - Weten - Sprookjes en volksverhalen SPROOKJES NAID

Recensie

Zestien fabels van Aesopus, maar nu gesitueerd in een Afrikaans decor: de vos is een jakhals, het everzwijn een wrattenzwijn en de slang een cobra. In de inleiding wordt aangegeven waarom de auteur de fabels in Afrika laat spelen (niemand kon haar vroeger vertellen waarom er toch zoveel Afrikaanse dieren in de fabels voorkomen). De fabels hebben een lengte van hooguit twee pagina's en hebben, zoals het hoort, een moraal, maar deze ligt er niet duimdik bovenop, maar kan door de goede verstaander/luisteraar er zeker uitgehaald worden. Het zijn ook niet alleen de klassieke, overbekende fabels zoals 'de leeuw en de muis', maar ook de minder bekende komen aan bod ('de adelaar en de schildpad'). De pentekeningen c.q. aquarellen van de Zuid-Afrikaanse illustrator Piet Grobler (onder meer ook bekend van zijn succesvolle 'Eén slokje, kikker!', 2002, en zijn illustraties bij 'Ballade van de dood' van Koos Meinderts en Harrie Jekkers, 2008) zijn in dit boek ook weer schitterend. Zijn illustraties zitten altijd boordevol details en bijzondere dieren (en vaak met kleine, vrolijke vogels). Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789047703778

Titel De hond, de haan en de jakhals
Auteur Beverley Naidoo ; Piet Grobler
Secundaire auteur Koos Meinderts ; Piet Grobler
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, cop. 2011
Overige gegevens 48 p - ill - 28 cm
Annotatie Vert. van: Aesop's fables. - London : Frances Lincoln Children's Books, 2011
ISBN 9789047703778
PPN 333170989
Rubriekscode Grieks 862
Taal Nederlands
PIM Rubriek Sprookjes en Volksverhalen
PIM Trefwoord Fabels