Andy Warhol
DVD

Andy Warhol ([2011])/ prod. and dir. by Kim Evans, ed. and pres. by Melvyn Bragg

Documentaire over de Amerikaanse beeldend kunstenaar, fotograaf en filmer Andy Warhol (1928-1987) die in de zestiger jaren bekendheid kreeg als vertegenwoordiger van de popart.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Kijken en Luisteren - 1e verd. - DVD's informatief VERENIGDE STATEN 707.8 ANDY

Recensie

Andy Warhol (1928-1978), zijn echte naam was Andrej Varhola, wordt wel dé icoon van de popart genoemd. Hij was de zoon van een Tsjechische immigrant in Amerika. Warhol, schilder, grafisch kunstenaar en filmmaker, was een cultfiguur in de jaren zestig. Hij ging tegen het idee in dat kunst verheven zou moeten zijn. Bekend zijn vooral zijn zeefdrukken van Campbells soepblikjes, Marilyn Monroe en zelfs van Koningin Beatrix. Zijn verlegenheid, bleek gezicht en witte pruik en zwarte bril vormden zijn image. Hij was gefascineerd door Hollywoodsterren maar ook krantenfoto's, zoals de elektrische stoel, waren zijn inspiratiebronnen. Befaamd waren zijn extravagante feesten in the Factory, een smeltkroes en creatief lab voor veel kunstenaars. In deze Britse documentaire uit 1987 geven veel authentieke zwart-witbeelden, interviews en delen van zijn filmpjes en niet eerder vertoond materiaal een goede inkijk in de periode waarin de popart hoogtij vierde. De Nederlandse ondertiteling is slecht leesbaar door de witte achtergronden. Een tijdsdocument over de popartperiode en Andy Warhol in de jaren zestig. Ook interessant voor kunststudenten.

Specificaties

Engels

Titel Andy Warhol
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Kim Evans ; Melvyn Bragg
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Homescreen, [2011]
Overige gegevens 1 dvd-video (75 min.) - kleur, geluid
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de gelijknamige televisiedocumentaire: London : London Weekend Television, 1987
PPN 339242035
Rubriekscode Verenigde Staten 707.8
Taal Engels
Onderwerp algemeen Warhol, Andy
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Warhol