De verdovers
Grote Letter Boek

De verdovers roman (cop. 2012)/ Anna Enquist

Als een psychiater na het verlies van zijn vrouw zijn praktijk hervat, krijgt hij via een student te maken met het dilemma tussen het doorvoelen en benoemen versus het verdoven van pijn.

Recensie

Deze roman van Anna Enquist is gecomponeerd in sonatevorm: expositie, doorwerking, reprise, coda. Voor dit boek heeft Enquist deelgenomen aan het project 'Schrijver op de afdeling' van het VU Medisch Centrum. Zij koos voor het meelopen op de afdeling anesthesiologie. Een familieroman, die tegelijk speelt met het genre van de doktersroman, is hieruit voortgekomen. Een psychiater, die zijn vrouw verloren heeft, hervat zijn praktijk en krijgt een student in leertherapie. Die student komt later in stage bij de zus van de psychotherapeut, een anesthesiologe. De disciplines van doorvoelen en benoemen versus verdoven komen tegenover elkaar te staan. Benaderwijze van de omgang met leed en pijn worden neergezet binnen een familie en relatie constellatie - er is een overmaat aan familieleed. Professionaliteit wordt met voeten getreden doordat mensen de grenzen van het particuliere overschrijden. Een opvallend licht geschreven roman, ondanks veel medisch jargon, met een zware thematiek, die zicht geeft in de medische wereld. Een indringend en belangrijk boek.

Specificaties

Nederlands | 9789029584456

Titel De verdovers : roman
Auteur Anna Enquist
Type materiaal Grote Letter Boek
Uitgave Amsterdam : De Arbeiderspers, cop. 2012 - Deventer : Oorsprong [dist.]
Overige gegevens 340 p - 24 cm
Annotatie Eerder in grote letter aangeboden: Leidschendam : Uitgeverij XL, 2012. - (XL : boeknr. 1807). - Oorspr. uitg.: Amsterdam [etc.] : De Arbeiderspers, cop. 2011 - Met grote letter gedrukt
ISBN 9789029584456
PPN 339589442
Genre dokters-, verpleegsters- en ziekenroman - psychologische roman
Thematrefwoord Psychiatrie ; Anesthesie
Taal Nederlands