Batavia
Boek

Batavia het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629 (cop. 2012)/ Peter FitzSimons, [vert. uit het Engels: Frank van der Knoop]

Geromantiseerd verslag van de muiterij op en de gruwelijke gebeurtenissen na de schipbreuk van de Oost-Indiëvaarder Batavia op de rotsen van West-Australië in 1629.

Aanwezigheid

Recensie

Eind oktober 1628 vertrekt het VOC-retourschip Batavia van Texel naar Oost-Indië. Volgens plan zou het in juli 1629 in Batavia moeten aankomen. Maar de Oost-Indiëvaarder loopt juni 1629 voor de westkust van Australië op een rif. Er stroomt water het ruim binnen, mensen verdrinken, toch weten de meeste opvarenden een eilandje te bereiken. Opperkoopman Francisco Pelsaert gaat op hulp uit. Op het eilandje heerst na muiterij onder leiding van onderkoopman Jeronimus Cornelisz een bloeddorstig schrikbewind dat eindigt met de komst van een reddingschip. De muiters ontlopen hun straf niet. De Australische auteur, een journalist, vertelt het drama van de Batavia in chronologische volgorde (van dag tot dag). Met enkele zwart-witafbeeldingen, een fotokatern, een inleiding over de handel in specerijen, noten, bibliografie en register. Vlot geschreven waargebeurd maritiem verhaal dat leest als een thriller (het boek is opgenomen op de site Crimezone.nl) over een van de bloedigste muiterijen uit de geschiedenis. De auteur noemt zijn werk 'creatieve non-fictie'. Over de Batavia zijn al talrijke boeken verschenen, zoals 'De ondergang van de Batavia' (2002)* van de Engelse historicus Mike Dash.

Specificaties

Nederlands | 9789045201931

Titel Batavia : het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629
Auteur Peter FitzSimons
Secundaire auteur Frank van der Knoop
Type materiaal Boek
Uitgave Uithoorn : Karakter, cop. 2012
Overige gegevens 456 p., [16] p. pl - ill., foto's., krt - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Batavia. - Sydney : Random House Australia, cop. 2011
ISBN 9789045201931
PPN 33598925X
Rubriekscode 658.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Batavia (Oost-Indiëvaarder)
PIM Rubriek Verkeer en Vervoer
PIM Trefwoord Oost-Indiëvaarders