Druïden
Boek

Druïden (cop. 2011)/ Barry Cunliffe, [vert. uit het Engels: Gerdie Brongers ; red.: Kora Kremer]

Overzicht van de geschiedenis van de druïden in Atlantisch Europa door de eeuwen heen, onderbouwd met archeologische bijzonderheden.

Aanwezigheid

Recensie

Historisch overzicht van de druïden vanaf 200 v.Chr. tot de 18e eeuw, geschreven in het licht van de West-Europese samenleving, haar geloofssystemen en sociaal-economische veranderingen. Veel aandacht is er voor inzichten uit de archeologie in functie en rituelen van druïden. Hoewel de auteur zich voornamelijk beperkt tot Atlantisch Europa wordt ook verspreiding in oostelijke richting aangegeven. Hij schetst de veranderingen in visie op de druïden door de eeuwen heen met helder onderscheid tussen de oude en nieuwe druïden. Ze zijn beïnvloed door era zoals de Renaissance, de Romantiek en het Nationalisme met als doel de transformerende rol van de tijdgeest inzichtelijk te maken. Daarnaast geeft hij veel informatie over de invloed van de Romeinse tijd, teksten van Griekse geschiedschrijvers en filosofen. Een helder opgebouwd, genuanceerd en vlot geschreven boekje, geschikt voor intellectuele liefhebbers van Keltische historie. Met zeventien zwart-witillustraties van o.a. foto's van archeologische vondsten, schilderijen en tekeningen. Lijst met aanbevolen literatuur op onderwerp en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789062710928

Titel Druïden
Auteur Barry Cunliffe
Secundaire auteur Gerdie Brongers ; Kora Kremer
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Synthese, cop. 2011
Overige gegevens 183 p - ill - 19 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Druids : a very short introduction. - Oxford [etc.] : Oxford University Press, 2010. - (Very short introductions)
ISBN 9789062710928
PPN 334366550
Rubriekscode 216.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Druïden
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Druïden

Relaties/Serie

Een kort overzicht

Een kort overzicht (2011-...)

vol.
Uitgeleend