Van Eyck
DVD

Van Eyck (cop. 2004)/ scenario Harold Van de Perre, dir. Anton Stevens

Leven en werk van de Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (1390-1441), met uitgebreide informatie over het retabel 'Het Lam Gods'.

Aanwezigheid

Recensie

Jan van Eyck (ca.1390 - Brugge 1441) was een Vlaams kunstschilder en een van de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Zijn 'Lams God', een drieluik in de Sint-Baafskathedraal van Gent, wordt gezien als een meesterwerk. Het eerste gedeelte van deze documentaire gaat dan ook helemaal over dit werk. Het 'Lam Gods' is waarschijnlijk opgezet door zijn broer Hubert van Eyck en na diens dood door Jan verder afgemaakt. Naast de vele afbeeldingen wordt ook de symboliek, iconografie en techniek besproken. In het tweede gedeelte van deze documentaire komen ook andere schilderijen van Jan van Eyck aan bod zoals het 'Echtpaar Arnolfini' een ander wereldberoemd schilderij. Het scenario is van Harold van Perre, een Belgische kunstenaar, en de regie van Anton Stevens. De Belgische documentaire uit 1990 is goed opgezet maar het is jammer dat de commentaarstem somber en zwaarmoedig klinkt. Het taalgebruik is niet op een breed publiek gericht en enige kennis van kunstgeschiedenis is noodzakelijk. De renaissancemuziek die gebruikt wordt is af en toe erg nadrukkelijk aanwezig.

Specificaties

Nederlands

Titel Van Eyck
Secundaire auteur Anton Stevens
Type materiaal DVD
Uitgave Aalst : Paradigma Televisieproducties, cop. 2004
Overige gegevens 1 dvd-video (2×55 min.) - kleur, geluid
Annotatie Nederlands, Frans, Engels en Duits gesproken - Videoversie van het televisieprogramma: België : BRTN, 1990 - Bevat: I: Het mysterie schoonheid ; II: Het mysterie schilderkunst
PPN 340579013
Rubriekscode België 737.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Eyck, Jan van ; Aanbidding van het Lam Gods, De (kunstwerk)
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Eyck